Vlad Filat, despre funcția de procuror general: „A fost vândută cu 2 milioane de euro”

Anticoruptie.md
15/07/2019

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție, a declarat într-un interviu pentru TV8, că pentru funcția de procuror general s-ar fi plătit două milioane de euro. Aceasta s-a întâmplat în 2009, atunci când în funcția de procuror general a fost numit Valeriu Zubco. Fostul premier spune că despre aceasta l-au anunțat Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon, pe atunci deputați în Parlament, înainte de formarea Alianței pentru Integrare Europeană 1.

„Mesajul a fost direct – s-a decis vânzarea funcției de procuror general cu două milioane de euro, că procurorul general va fi din partea lui Urecheanu, dar de fapt, a lui Plahotniuc – Zubco. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o întâlnire cu ambasadorul american, care mi-a spus că e grav, dar e decizia e a noastră”, a declarat Vlad Filat.

Filat a mai declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului ar fi Ilan Șor, asta chiar dacă tot el afirmă că Serghei Iaralov, despre care se spune că ar fi mâna dreaptă a lui Vlad Plahotniuc, a fost creierul și cel care a desenat schema și a stat la capitolul implementare, în calitate de coordonator. „Discuții despre sistemul bancar au fost multe, Iaralov a participat la toate. Eu cred că din start au știut tot Plahotniuc, Iaralov, Șor. În rest, noi am participat prin neimplicare, neînțelegere”, a mai declarat Vlad Filat.

Interviul a avut loc într-o încăpere din penitenciarul nr.13, unde este deținut fostul prmier Vlad Filat.  

Anticoruptie.md
15/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii