Maia Sandu, despre sistemul judecătoresc: „Examinăm și posibilități de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuția unei comisii de evaluare”

Prim-ministra Maia Sandu susține că pentru a curăța sistemul judecătoresc și ca instituțiile justiției să funcționeze independent, axaminează și posibilitatea de filtrare a judecătorilor care s-ar putea întâmpla cu contribuția unei comisii de evaluare, condusă de profesioniști de peste hotarele țării.

Foto: UNIMEDIA

„Aveți în vedere voința judecătorilor de a se curăța și de a ajunge la o situație în care instituția funcționează independent și corect. În situația în care nu se va găsi suficientă forță pe interior de autocurățare, noi examinăm și posibilități de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuția unei comisii de evaluare care să includă specialiști din afara țării și specialiști din țară și care să analizeze fiecare caz în parte – cine și ce decizii a luat, de exemplu, în ultimii doi ani. Și dacă se descoperă decizii abuzive, contrare legii, acești oameni vor trebui să părăsească sistemul.

Dar ca să nu anticipăm aceste lucruri, am promis întâi o dezbatere la nivel național despre care ar fi cele mai potrivite metode de implementare a reformei justiției. Sper deja până la sfârșitul acestei luni să reușim să organizăm o conferință regională cu participarea experților din țările vecine și nu doar, inclusiv specialiști de la Bruxelles, să pornim această dezbatere, pentru că soluții s-ar putea să fie mai multe. E important să le alegem pe cele mai potrivite pentru contextul nostru”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.


Pub