(video) „Cel mai tare ce a durut - singurătatea”. Vlad Filat, speră ca noua guvernare „să învețe măcar un pic” din greșelile comise de fostele puteri

Ex-premierul, Vlad Filat, speră ca noua guvernare să învețe o lecție și să nu repete greșelile fostelor conduceri. De asemenea, Filat a declarat că în acești ani în care stă după gratii, „cel mai tare ce a durut - singurătatea”.

Foto: UNIMEDIA

„Cel mai tare ce a durut - singurătatea. Sunt multe lucruri ce mi le-am spus, reproșat, mi le-am plâns. Dar asta a fost, deja a fost. Acum e altceva și nu e vorba în schimbarea puterii în Republica Moldova. Dar sunt bucuros de această schimbare. Sper foarte mult că cei care astăzi guvernează să învețe măcar un pic din ceea unde am greșit eu, noi, unde s-a greșit în general”, a declarat Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru TV8.

În această seară, începând cu ora 20.00, TV8 vă prezintă un interviu în exclusivitate cu fostul premier, fostul președinte al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, la emisiunea Cutia Neagră.

De menționat că la data de 16 ianuarie curent procurorii anticorupție, anunță printr-un comunicat de presă, că au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul prim-ministru, Vlad Filat. Acesta este cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Filat.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Învinuitul nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Amintim că în primul dosar, Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO, care ar putea sa aibă o finalitate peste 2 ani, potrivit juristului Vladislav Gribincea.

Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Filat pledează în continuare nevinovat.


Pub