Instituțiile din domeniul Sănătății conduse de directori interimari. De ce nu se avântă specialiștii să participe la concurs

Mai multe spitale din țară, dar și instituții importante responsabile de diverse domenii ale Sănătății sunt conduse acum de directori interimari. Printre acestea spitale raionale, municipale și chiar republicane, precum și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, dar și Compania Națională de Asigurări în Medicină, scrie sănătateinfo.md.

Foto: UNIMEDIA

Pentru unele dintre aceste instituții responsabil de organizarea concursurilor este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar pentru altele – Guvernul. Unele instituții au directori interimari deja mai bine de 9 luni. La alte spitale au fost arondați temporar conducători de la alte instituții medicale.

Încă din octombrie anul trecut Agenția Națională pentru Sănătate Publică este fără director cu acte în regulă. De când a plecat Elena Palanciuc, interimatul funcției a fost acoperit de doi vicedirectori – Nicolae Furtună și Iurie Pânzaru.

Furtună a renunțat la funcție în aprilie, iar Ministerul l-a numit director interimar pe Iurie Pânzaru. La nici două luni de activitate, mai exact odată cu schimbarea guvernării, noua conducere a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a numit din nou pe Nicolae Furtună în calitate de director interimar, urmând să fie organizat un concurs.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) este și ea condusă de un vicedirector, care îndeplimenște atribuțiile directorului general. Iurie Osoianu a preluat funcția, după ce fostul director, Tamara Andrușca, a fost demisă de Guvern. Pentru această poziție, Guvernul urmează să numească un director.

Mai multe spitale republicane, municipale, dar și raionale sunt acum cu directori interimari. La Spitalul Clinic Municipal nr.1, din toamna anului trecut, de când Iurie Dondiuc și-a dat demisia, conducător este Iurie Crasiuc. Acesta a fost consilierul probleme sociale și de sănătate al fostului primar interimar, Ruslan Codreanu. El a fost numit conducător interimar până la desfășurarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcții. Concurs însă nu a avut loc încă.

Iurie Crasiuc a ocupat în anul 2015 funcția de director interimar al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Pe 14 decembrie 2018 și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie rămânea fără director. Viorel Vetrilă a fost demis de fosta ministră, Silvia Radu, după o vizită inopinată. Aceasta spunea că ar fi depistat la spital mai multe nereguli și abateri de la normele legale, cerându-i fostului director, Viorel Vetrilă, să depună și o declarație de avere și interese personale. Interimatul acestuia a fost ocupat de către Sergiu Ștepa, care venea de la Institutului de Medicină Urgentă unde a ocupat funcția de director medical. Potrivit acestuia, la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost transferat temporar, atâta timp cât va crede de cuviință Ministerul Sănătății.

Continuarea articolului o puteți citi pe sănătateinfo.md.


Pub