Chiril Lucinschi spune că Plahotniuc i-a propus 2,5 milioane de dolari cash pentru a părăsi PLDM-ul: „Să nu ader la altă majoritate, ci să fiu independent”

Fostul deputat liberal democrat, Chiril Lucinschi, afirmă că în periada în care era deputat, oamenii din anturajul lui Vlad Plahotniuc i-ar fi propus să părăsească Partidul Liberal Democrat. Declarațiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui, nu era obligat să treacă într-o altă formațiune, ci să fie deputat neafiliat.

„Și pentru asta o să primesc o sumă impunătoare de bani – 2,5 milioane de dolari sau euro. Însăși suma m-a șocat și nu țin minte ce valută era. Mi s-a spus că această sumă o să fie adusă în cash”, a spus fostul deputat.

Lucinschi spune că după ce a refuzat ofertele, au început presiunile prin organele de anchetă.

„După refuzul meu m-am trezit cu raportul Serviciului Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA. Raportul conținea informații despre companii din Liechtenstein în care am fost eu cândva beneficiar final, numele oamenilor cu care am lucrat. Au împachetat așa că aceste companii au primit credite, alții niște bani. Raportul avea 3 pagini”, susține Lucinschi.

Potrivit lui, au existat două tentative de a-i determina pe deputații PLDM să părăsească formațiunea: o dată înainte de a fi înaintat Vladimir Plahotniuc în funcția de prim-ministru și altă dată după. „Aceste încercări au fost clare. Trebuie să vă spun că a fost o perioadă de criză, când noi practic n-am avut conducerea partidului, Vlad Filat era încarcerat”, a declarat Chiril Lucinschi.

UNIMEDIA amintește că la data de 4 aprilie 2018, fostul deputat, Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu imposibilitate de a deține funcții publice pe un termen de 4 ani.

Potrivit unui comunicat emis anterior de Procuratură, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în mai multe circumstanţe.

În intervalul anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.


Pub