O nouă somație pentru Tiraspol de a înceta tensionarea situației în Zona de Securitate

Eliminarea punctelor de trecere a „frontierei” instalate în mod abuziv de structurile transnistrene în Zona de Securitate a constituit subiectul central al şedinţei Comisiei Unificate de Control care a avut loc la 11 iulie curent la Bender.

Foto: Blog Rediscovering the World

Astfel, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu o declaraţie condamnând intenţiile Tiraspolului de a extinde punctul de trecere de la intrarea în or. Bender, sub pretextul „dezvoltării turismului”. Aceste acţiuni se încearcă a fi puse în aplicare ca urmare a unui pretins „decret” al liderului de la Tiraspol care indică „punctele de trecere şi control” pentru deplasarea locuitorilor din Zona de Securitate, numiţi „cetăţeni străini” (în propria ţară), se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul Politici de Reintegrare.

Pe durata şedinţei s-a atras atenţia că, potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să fie asigurat necondiţionat. La fel s-a accentuat că în oraşul Bender, care este o localitate cu regim sporit de securitate, orice element de modificare a situaţiei trebuie coordonat în prealabil cu Comisia. În context, s-a cerut părţii transnistrene să înceteze orice acţiuni ilegale orientate spre tensionarea atmosferei în procesul de pacificare.

Anterior delegația transnistreană a fost somată cu privire la posibilitatea unor sancțiuni față de persoanele responsabile de comiterea abuzurilor în cazul continuării consolidării „frontierei” în Zona de Securitate.

De asemenea, reprezentanții Misiunii OSCE au făcut un apel către părți ca în luna august să se abțină de la desfășurarea activităților militare în Zona de Securitate, se arată într-un comunicat emis de Guvern.


Pub