image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Ion Varta, acuză fosta guvernare ca l-a demis ilegal

Ex-directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Ion Varta, acuză fosta guvernare că l-a demis ilegal. Asta după ce el a anunțat autoritățile de mai multe ori că sediul instituției pe care o conducea este pus în pericol de un bloc ridicat la mică distanță.

În locul stopării construcției, fostul premier Pavel Filip ar fi dat indicații ca Varta să fie eliberat din funcție.

Ion Varta povestește că, acum doi ani, a aflat dintr-un articol de ziar că, în imediată apropiere a sediului Agenției Naționale a Arhivelor, urmează să fie construit un bloc.

„Ne-am autosesizat și am trimis primul demers pe 27 februarie 2017 Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Direcției Generale Arhitectură și Urbanism a Primăriei ca să stopăm acest scenariu diabolic. Din păcate nu a fost să fie. Peste ceva timp au venit utilajele speciale a început să excaveze cotlovanul”, a menționat istoricul.

Ion Varta afirmă că a trimis sesizări chiar fostului prim-ministru Pavel Filip, însă în loc de soluționarea problemei, ar fi primit amenințări.

„Atunci ne-am adresat prim-ministrului Filip, deci toate demersurile noastre, inclusiv verbale, toate au fost soldate cu eșec. Până la urmă construcția a demarat. Această construcție este un adevărat pericol pentru integritatea fizică a acestor documente, întrucât a încălcat grav niște rigorii stipulate în regulamentul a construcților. S-au apropiat mult prea de tot de acest edificiu la 10 metri, în loc să respecte norma de 25 de metri. Întrucât această clădire este plină cu câteva miliarde de documente, este o greutate în plus. Ea este cu vreo 80 de ani în urmă. În cadrul unei ședințe, Filip s-a adresat la membrii guvernului, cine îl cunoaște pe directorul arhivelor de la Gheorghe Asachi. Mi s-a transmis o amenințare ca să-mi caut de treabă și să nu protestez, să nu mă opun acestei construcții, că treaba este mult prea serioasă”, continuă Ion Varta.

Până la urmă, spune fostul director al Agenției Naționale a Arhivelor, a fost demis anume din acest motiv.

„Când puciștii s-au prăbușit, este vorba de 14 iunie, mi-a fost adus la cunoștință acest ordin de către secretarul de stat de atunci, Serbenco cu doi colegi de ai lui, dar eu am spus că nu vă recunosc nici pe voi, nici această fițuică. Luați-o și plecați. Dar totuși, până la urmă, e în vigoare. Eu am fost exclus din funcția de director al Arhivei”, a menționat el.

Despre gravitatea problemei provocate de ridicarea unui bloc în preajmă ne-a vorbit și un angajat al Agenției Naționale a Arhivelor, pictorul Anatol Rurac.

„În orice stat, arhivele sunt la un preț foarte înalt. Este un tezaur, este memoria unui spațiu, al unui popor. La noi foarte straniu s-a insistat chiar de 10 metri de arhivă să se ridice un complex de clădiri care pun sub pericol”, spune acesta.

Reprezentanții companiei care construiește blocul au refuzat să răspundă la telefon la întrebările noastre. Ei ne-au cerut să le expediem o solicitare oficială, la care nu am primit deocamdată un răspuns.

Fostul prim-ministru Pavel Filip nu ne-a răspuns la apeluri, iar secretarul general al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, ne-a confirmat că a semnat dispoziția de eliberare din funcție a lui Ion Varta, dar motivul ar fi fost absența de la serviciu în timpul orelor de muncă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: