Atrageți investiții, investitori cinstiți și deschideți Moldova pentru piețele mondiale

Euforia noului Guvern se transformă într-o abordare constructivă. Dacă în țările dezvoltate, după schimbarea puterii, ar fi răsunat cel puțin jumătate din declarațiile politice pe care le-am auzit în primele săptămâni după investirea noului Guvern, s-ar fi prăbușit piețele, iar după ele întreaga economie. Din nefericire, sau, în cazul nostru, din fericire, economia moldovenească nu este atât de sensibilă. Deși nu fără condiții prealabile.

Foto: UNIMEDIA

Țara noastră urmează a fi restructurată – această frază e pe buzele tuturor de la sfârșitul anilor ‘80 ai secolului trecut. Există atât de mult de lucru pentru a „revizui totul”, că alianța ACUM-PSRM, creată cu scopul dezoligarhizării țării, va fi ocupată în toți cei patru ani ai mandatului. Nimeni nu mai vorbește despre alegeri anticipate.

Este prea devreme pentru a face o evaluare a activității Guvernului (încă nu are 100 de zile de activitate), dar bucură faptul că declarațiile emoționale sunt înlocuite cu o abordare echilibrată, profesională și, cel mai important, statală.

La data de 18 iunie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în primă lectură, abrogarea legii de dobândire a cetățeniei Moldovei prin investiție. Prevederea că cetățenii străini pot obține cetățenia moldovenească prin investiții a fost adoptată de guvern în octombrie 2017.

Legea prevedea că un cetățean străin care dorește să obțină cetățenia moldovenească, după multiple verificări privind lipsa legăturilor cu lumea criminală, dovezi despre venituri oneste și alte verificări, poate transfera 100 000 de euro în Fondul de Dezvoltare Durabilă și obține, astfel, cetățenia moldovenească. (Conform calculelor preliminare, pentru primii 5 ani de implementare a programului, 1,3 miliarde de euro ar ajunge în Fond). O altă modalitate de obținere a cetățeniei ar fi investiția a 250 de mii de euro într-un sector strategic important al economiei naționale .

Pentru promovarea acestui proiect a fost ales un consorțiu format din două companii: Moldovan Investment Company și Henley & Partners. Acesta din urmă are o vastă experiență în acest domeniu în mai multe țări (inclusiv Malta, Cipru, etc.). Consorțiul a elaborat și implementează o strategie de promovare a programului pentru o taxă de 25 de mii de euro pentru fiecare cerere admisă în cadrul acestui program. Încă 10 mii de euro sunt achitați de către solicitant unui agent acreditat în Moldova, care îi acordă asistență juridică și de reprezentare. De asemenea, investitorul plătește 11 mii de euro pentru depunerea cererii și pentru propriul „audit” – verificarea bunelor intenții și legalității finanțelor.

În momentul votării în Parlament a inițiativei de abrogare, doi cetățeni străini obținuseră deja cetățenia Moldovei. Alte 34 de solicitări sunt în proces de verificare. Dacă toți solicitanții vor obține cetățenia, în Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova vor ajunge 4,6 milioane de euro (inclusiv taxe pentru membrii familiei solicitanților).

Implementarea practică a programului a început cu mai mult de un an în urmă. În acest timp, consorțiul a făcut efort și a cheltuit bani pentru promovarea programului în străinătate – acțiuni prevăzute de contractul încheiat cu Guvernul. În contract sunt menționate și condițiile încetării contractului. Care anume, publicul nu poate afla din cauza confidențialității contractului. Dar părțile cunosc aceste condiții.

Alexandru Țurcan, partener executiv al Biroului Avocaților Țurcan Cazac (agent acreditat al programului): „Dacă programul va fi anulat, vom cere despăgubiri din partea statului. Toți agenții au plătit o taxă de licență de 15 mii de euro pe an. Cerințele sunt foarte stricte, nicăieri nu se achită atât de mult pentru o licență. Mai mult, avem nevoie și de un program special în valoare de 5-8 mii euro, iar asigurarea de răspundere profesională costă 500 de mii de euro, prima de asigurare care costă, de asemenea, 5-8 mii euro, în funcție de programul de plată”.

Consorțiul format din Moldovan Investment Company și Henley & Partners au refuzat să comenteze oficial situația și preferă negocierile diplomatice. Conform declarațiilor Ministrului Economiei, Vadim Brînzan, acesta s-a întâlnit cu experții care au elaborat acest program împreună cu reprezentanții consorțiului și a avut, la 26 iunie, o întâlnire și cu unul dintre șefii Henley & Partners, care a venit din Londra. La o conferință de presă, care a avut loc în 27 iunie, Ministrul a spus că programul ar putea aduce beneficii țării, dar ar trebui îndeplinite anumite condiții, revizuite mai multe dispoziții pentru a spori transparența programului și securitatea Moldovei.

Vadim Brînzan, ministrul Economiei: „Trebuie să introducem un sistem de control suplimentar, fără riscul de a majora birocrația, ca să fim siguri că cei care vin la noi sunt de încredere și nu vin cu bani murdari. Poate că trebuie să verificăm din nou sursele de finanțare din care se efectuează plățile. Există neajunsuri în ceea ce privește transparența și integritatea, dar acestea pot fi rezolvate. Reprezentanții companiilor sunt pregătiți pentru dialog. Ei sunt gata să facă schimbări (în contract), astfel încât totul să fie transparent”.

La conferința de presă, ministrul a vorbit și despre riscurile reputaționale pe care Republica Moldova ar putea să le aibă, în cazul rezilierii unilaterale a contractului și încetării programului. Dacă acesta va fi anulat în asemenea mod, țara noastră nu va mai fi de încredere, nu numai în privința acestui program.

Vadim Brînzan: „Facem o pauză, ne gândim, analizăm, discutăm cu partenerii de dezvoltare, vedem ce spun ei, discutăm cu societatea civilă. Scopul acestui program este atragerea investițiilor, investitorilor respectabili și deschiderea Moldovei pentru piețele mondiale”.

În loc de cuvânt de încheiere. Programele privind dobândirea cetățeniei prin investiții sunt o practică comună în multe țări din întreaga lume. Chiar și populara loterie americană „carte verde” reprezintă un program asemănător: o persoană care se mută în Statele Unite își vinde toate bunurile din țara de origine și aduce în această țară bani (investiții) pentru dezvoltarea acesteia. Programul din Canada funcționează în același mod.

Programe de dobândire a cetățeniei prin investiții există și în Antigua și Barbuda (de la 100 mii dolari SUA); Bulgaria (511 mii euro); Republica Dominicană (de la 100 mii dolari SUA); Grenada (de la 200 mii dolari SUA); Cipru (de la 2 milioane de euro); Malta (de la 800 mii euro); Saint Kitts și Nevis (de la 150 mii dolari SUA); Santa Lucia (de la 100 mii dolari SUA).

Programe de acest fel sunt și în Vanuatu (investiții într-un fond de dezvoltare), Marea Britanie (investiții în economia țării) și SUA (investiții în întreprinderi comerciale). Permis de ședere prin investiții poate fi obținut în Franța, Slovenia, Ungaria, Croația, Emiratele Arabe Unite și Rusia.

De ce a apărut acest program în Moldova și pe cine vizează? Cel mai important avantaj al unui pașaport moldovenesc este mobilitatea - regimul fără vize din Portugalia până în Orientul Îndepărtat al Rusiei (cu excepția Regatului Unit). În total, călătoria fără viză este oferită în 75 de țări, iar în alte 28 de țări conform unei proceduri simplificate. O astfel de geografie este atractivă în primul rând pentru cetățenii (în special preocupați de afaceri) din fosta Uniune Sovietică (în primul rând Rusia și Azerbaidjan), precum și pentru businesmanii din Asia (China, India, Pakistan și Emiratele Arabe Unite). Există și restricții stricte în program – la acesta nu pot participa cetățenii Iranului, Cubei și Coreei de Nord.


// console.log('no ads situation')