image
Sursa foto: Jurnal.md

CSP a respins cererea lui Năstase privind cercetarea lui Harunjen; Altă cerere din sesizare, transmisă pentru investigații

UPDATE 11:42 // Membrii Consiliul Superior al Procurorilor au respins sesizarea lui Andrei Năstase în partea ce ține de cercetarea procurorului general Eduard Harunjen.

După o oră de deliberări, președinta CSP a anunțat: „(...) a declara inadmisibilă adresarea în partea ce ține de desemnarea unui pentru examinarea celorlalte aspecte invocate în sesizare. A consemna că CSP nu are competența de a se expune asupra subiectelor 2 și 3 invocate în sesizare”.

De cealaltă parte, CSP a decis să transmită adresarea ministrului de Interne, în partea ce ține de uzurparea puterii în stat, pentru efectuarea investigațiilor procesual-penale în cadrul procesului penal nr. 2019924503.

„Prin votul membrilor, Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât de a transmiteă adresarea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în partea ce ține de uzurparea puterii în stat, pentru efectuarea investigațiilor procesual-penale în cadrul procesului penal nr. 2019924503”, a anunțat președinta CSP.

UPDATE // Membrii Consiliul Superior al Procurorilor au intrat în deliberări pentru a examina sesizarea depusă de Andrei Năstase. Precizăm că ministrul de Interne a depus zilele trecute, pe 8 iulie, o sesizare la CSP prin care a cerut ca să fie desemnat un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea sa și să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General Eduard Harunjen pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă etc.

Totodată, ministrul de Interne a cerut CSP „recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului RM și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PD, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ”.

De asemenea, Năstase a solicitat audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Plahotniuc și PD.

Vedeți aici sesizarea depusă de Andrei Năstase.

____________________

UPDATE // Dumitru Pulbere cere ca Eduard Harunjen să fie suspendat din funcție în perioada examinării tuturor acuzațiilor care au fost înaintate de Andrei Năstase.

____________________

UPDATE // Membrii CSP discută despre sesizarea lui Andrei Năstase cu privire la acțiunile ilegale ale lui Eduard Harunjen. Ministrul de Interne, Andrei Năstase, cere ca Procurorul General, Eduard Harunjen, să fie urmărit penal pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă, precum și alte infracțiuni. Iată sesizarea.

_________________

UPDATE// La ședință este prezent și fostul Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta a solicitat să fie audiat în ședință, dorind să facă declarații cu referire la Eduard Harunjen. Raportorul a propus ca sesizarea lui Viorel Morari să nu fie analizată astăzi.

Consiliul Superior al Procurorilor s-au întrunit astăzi în şedinţă, începând cu ora 10:00.

Subiectele pe ordinea de zi sunt:

1. Valoarea mandatului de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor procurorilor.

2. Examinarea cererii din 09.07.2019 depuse de membrii Consiliului Superior al Procurorilor privind unele informaţii lansate în spaţiul public.

3. Desemnarea interimatului funcției de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, pe perioada de vacanță.

Urmăriți mai jos ședința:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: