Judecătorul ce a transmis nota informativă și a dus la înlăturarea şefului CSJ sparge tăcerea: Mihai Morguleţ, intimidat după ce a refuzat să execute comenzi ilegale

Mihai Morguleţ, judecătorul de instrucţie la judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, care este și autorul notei informative ce a dus la înlăturarea şi revocarea mai multor judecători în timpul anchetei, a declarat că după refuzul de a emite hotărâri ilegale a început să fie intimidat, iar ulterior amenințat și cu demisia din sistem de către președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Foto: captură video/tv8

„Trebuia să aleg sau plec cu totul din țară sau să lupt până la capăt. Nimic nu prezicea ce putea să se întâmple. Voi menționa doar cea urmat după ce am respins careva solicitări de a emite anumite acte de dispoziție ilegale, care nici măcar cei care m-au rugat nu puteau să le emită”, spune Mihai Morguleţ în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Astfel, judecătorul Morguleț spune că la ceva timp după ce a refuzat să emită careva hotărâri ilegale a început să fie intimidat și amenințat cu demisia din sistem.

„După o lună de zile, a venit inspecția judiciară și mi-a spus că voi avea rapoarte pe toate plângerile de acum încolo, pentru că nu-și doresc ca problemele mele să fie supra lor. Deci, s-au făcut rapoarte pe toate plângerile , între timp a fost reorganizat harta instanțelor judecătorești, m-am transferat la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. După ce m-am transferat, imediat a fost făcută o vizită de către inspecția judiciară, au intrat în cabinet la vicepreședinte și le-a comunicat că sunt foarte obraznic și trebuie să mă țină din strâns. Ulterior am fost invitat la vicepreședinte și mi-a comunicat că voi avea probleme. Au avut loc discuții aprinse. Mi s-a comunicat că o să dorm cu soția de atâtea ori cât el îmi va permite. În două luni cât am muncit acolo, relațiile erau atât de tensionate, încât eram gata să scriu cerere să mă transfere la Judecătoria Ciocana. Între timp mi-au fost aplicate două sancțiuni disciplinare, însă în momentul când am scris cerea de transfer, vicepreședintele sectorului Râșcani mi-a comunicat că deja nu voi trece evaluarea. După ce am trecut la Judecătoria Ciocana, lucrurile s-au mai calmat. Imediat după ce am plecat, președintele CSJ, Ion Druță, a făcut o volantă cu toți judecătorii și anunță că va avea grijă ca eu să nu mai activez în sistem. Aceasta a fost prima etapă. Ulterior a fost adunarea asociației judecătorilor. Eu am fost unul dintre cei care a votat pentru alt candidat. Ulterior se face o altă volantă cu Judecătoria Chișinău sediul Centru, unde se anunță deja de președintele Judecătoriei Chișinău că în imediata apropiere îmi voi da demisia”, a declarat Mihai Morguleţ, judecător de instrucție la judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, autorul notei informative ce a dus la înlăturarea şi revocarea mai multor judecători.

UNIMEDIA amintește că la data de 25 iunie au fost înlăturați temporar din funcție președintele CSJ, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor.

Potrivit președintelui interimar al CSM, motivul acestor suspendări este o sesizare din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa.


Pub