Proiectul „Arena Națională”, escrocherie? În urma unei analize, construcția complexului multifuncțional ridică semne de întrebare. Sandu: „Acest proiect a fost gândit ca o schemă”

Proiectul „Arena Națională, inițiat de către Partidul Democrat acum un an, s-ar desfășura cu numeroase ilegalități ce ar prejudicia statul. Prim-ministra Maia Sandu califică construcția complexului multifuncțional drept o escrochcerie, deoarece estimarea costului evaluat pentru acest proiect, terenul ce a fost alocat, cât și schimbarea destinației terenului - din teren agricol în teren pentru construcții, unde statul ar fi pierdut 90 de milioane de lei, ridică mai multe semne de întrebare. De asemenea, Maia Sandu a mai menționat că toate actele notariale au fost semnate de notara ce figurează în raportul Kroll 2 Olga Bondarciuc, unde a primit 400 de mii de lei din bugetul statului pentru serviciile prestate.

Foto: Sputnik.md

„Se pare că e vorba despre o escrocherie. În primul rând, nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului acestui proiect, deoarece nu s-a găsit nici un document justificativ pentru a clarifica cum s-a ajuns la această sumă. Se crează impresia că suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect, s-a luat din pod. Pe parcurs s-a mai schimbat ceva, acum costul este de 44,5 milioane de euro. Riscurile sunt ca costul real să fie mai mic decât cheltuie statul”, a declarat prim-ministra Maia Sandu la începutul ședinței cabinetului de miniștri.

Potrivit unei analize făcute de către specialiști din cadrul Guvernului, un alt semn de întrebare ridică și terenul ce a fost alocat pentru construcția Arenei Chișinău.

„Nu este clar de ce trebuie să se aloce 69,2 ha, în situația în care construcția ocupă doar 10 ha. Ce e cu celelalte ha?”, a mai adăugat Maia Sandu.

„Doar de la neincluderea în proiect a costurilor de schimbarea destinației terenului, din teren agricol în teren pentru construcții, statul a pierdut 90 de milioane de lei. În shimb, am aflat că taxa notarială a fost plătită de stat - care au mers în buzunarul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarenco.

„Contractul a fost semnat la data de 24 august 2018, iar în aceeași zi în Monitorul Oficial a fost publicată legea ce a permis semnarea acestui contract. Această sincronizare a lucrurilor trezește multe semne de întrebare. Amendamentul, ce a permis semnarea acestui contract, a fost propus de deputatul PD, Andronache. Astfel, prin această lege s-a stabilit că obiectul poate fi preluat de către partenerul privat în contul datoriilor. Cumva s-a înticipat că se va ajunge la datorii”, menționează premiera.

Potrivit contractului, Arena Chișinău va avea un termen de garanție de doar un an.

„Noi, toți, investim 44 de milioane de euro, iar agaranția pentru acest proiect este doar un an. Acest proiect a fost gândit ca o schemă, care să ducă la preluarea de către unumite grupuri de interese a bunului și a terenului alocat pentru acest proiect”, mai spune Sandu.

În acest sens, prim-ministra a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să expedieze un demers către Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor ca să se efectueze o revizie financiară și tehnică în privința proiectului.

„Ulterior să formulăm o solicitare către organele de drept pentru a investiga deiziile celor care au fost implicați în acest proiect, ca să nu-i zic schemă de corupție”, a conchis Maia Sandu.

De menționat că la data de 29 mai, Guvernul Filip a aprobat o hotărâre prin care cheltuielile pentru construcția Arenei Chișinău s-au majorarat cu încă 1,5 de milioane de euro.

Amintim că la sfârșitul lunii aprilie, Ministrul Economiei și Infrastructurii anunța că Arena Chișinău este gata în proporție de 60%.

Constructorii dau asigurări că finalizarea primului complex polivalent din țară vor fi gata până la dată de 14 octombrie 2019.

Chișinău Arena este construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5.000 de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Amintim că doar o singură companie a prezentat interes și a depus dosarul de participare la concursul de selectare a partenerului public-privat privind construcția Arenei Chișinău. Compania și-a anunțat intenția de a investi 40 de milioane de euro în proiectul care a fost inițiat de către Partidul Democrat.

La data de 20 august Guvernul a aprobat proiectul contractului de parteneriat public-privat cu privire la proiectarea şi construcţia arenei polivalente Arena Chișinău.

Potrivit expertului Dumitru Alaiba, aceste prevederi au fost adoptate "pe neprins de veste, fără nici o consultare".

Și Centrul pentru Politici și Reforme și-a manifesat îngrijorarea față de gradul de transparență proiectului Arena Chișinău, în special în selectarea investitorului.

"Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private", scria watch.cpr.md.

La propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va fi creată Societatea cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, cu cotă integrală de stat. Terenul de aproape 70 de hectare, amplasat în comuna Stăuceni, Chișinău, care aparținea anterior Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, va fi transmis în calitate de aport în capitalul social al societății nou create.

Ministerul Finanțelor urmează să aloce 102 milioane de lei din Bugetul statului pentru anul 2018 și alte 100 milioane de lei pentru anul 2019, pentru capitalul societății SRL "Arena Națională".


Pub