(video) Stația de epurare din orașul Telenești – Impactul major al proiectului finanțat de Guvernul american

Implimentarea proiectelor susținute financiar de Guvernul SUA au demonstrat în nenumărate rânduri impactul considerabil asupra comunităților din Republica Moldova. Grație acestora, economia, agricultura, turismul, dar și infrastructura locală înregistrează adevărate progrese și permite autorităților locale să ofere cetățenilor acces mai bun la serviciile publice de bază, cum ar fi apă și canalizare, iluminat stradal, drumuri și transport public.

Foto: Stația de epurare din orașul Telenești

Un exemplu în acest sens, este stația de tratare a apelor uzate din or. Telenești care a fost inaugurată în 2017, și la care, în această duminică, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J Hogan și Asistentul administartorului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, au ținut să efectueze o vizită de documentare.

Dereck J Hogan: „Noi credem în potențialul economic al Moldovei. Un proiect de o asemenea amploare, care permite tratarea apelor uzate pentru agricultură mai bună și pământuri mai bune, contribuie și la dezvoltarea potențialului Moldovei în sectorul agricol.”

În cadrul proiectului, au fost construite 3 stații de pompare a apei, iar rețeaua de canalizare locală a fost reabilitată și extinsă cu 18 kilometri, astfel asigurând cu servicii de apa și canalizare mai mult de 11 000 de cetățeni.

Asistentul administratorului USAID a remarcat faptul că o astfel de invesiție importantă și de durată este necesară, pentru că pe lângă beneficiile ecologice aceasta contribuie la creșterea veniturilor locale.

Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american

Brock Bierman – „Este o investiție incredibil de importantă. Ajută nu doar comunitatea, dar contribuie și la atragerea investițiilor și a sectorului privat și arată că micile localități sunt susținute, dar și că administrațiile acestora înțeleg nevoile și problemele cu care se confruntă. Colaborarea cu primarii locali este extrem de importantă deoarece generează condiții favorabile pentru protejarea mediului, pentru rezolvarea unor probleme și totodată, contribuie la atragerea sectorului privat. De asemenea, acest parteneriat demonstrează bunele practici și va servi drept un exemplu pentru alți primari pentru implementarea proiectelor de succes. Statele Unite ale Americii au un parteneriat foarte important cu Republica Moldova și nu ne vom opri doar la acest proiect, ci vom oferi suportul localităților de aici, dar și din întreaga țară pentru dezvoltarea eficientă a comunităților.”

Pe lângă beneficiile ecologice și cele de care se bucură locuitorii orașului și a satelor din apropiere, instalația facilitează crearea noilor locuri de muncă, dezvoltarea instituțiilor sociale, dar și a agenților economici.

A avut un beneficiu economic pentru localitatea noastră. În urma implimentării proiectului respectiv, la noi în localitate au venit și investitori. Aceștia caută să fie pregătită infrastructura, apă, canalizare, salubrizare...”

Potrivit primarului, începând cu 2018, numărul beneficiilor a fost extins, după ce o fabrică de confecții, care a creat peste 100 de locuri noi de muncă, a fost conectată le rețeaua locală de canalizare.

În total, proiectul a costat 1,5 milioane de dolari, dintre care cofinanțarea din partea USAID a constituit 500.000 dolari.

Mai mult decât atât, tot în această duminică, ambasadorul SUA în Moldova, Derek J Hogan și asistentul administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman,dar și reprezedntanții USAID Molodva și ai Programului Comunitatea Mea, au discutat cu autoritățile publice locale despre posibilitatea construcției unor stații de epurare și în muncipiile Strășeni, Ungheni și Comrat.

Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american
Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american
Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american
Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american
Stația de epurare din orașul Telenești / Sursa:Guvernul american


Pub