Decretul de demitere a procurorului general Eduard Harunjen va fi semnat de Igor Dodon în această săptămână

Decretul de demitere a procurorului general Eduard Harunjen va fi semnat de Igor Dodon până la sfârșitul săptămânii curente. Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi.

Foto: UNIMEDIA

„Comunicăm că instituția Prezidențială va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general, până la sfârșitul săptămînii curente imediat ce vor fi întrunite toate condițiile legale”, a scris Lebedinschi pe pagina sa de Facebook.

postare / Sursa:via Facebook

UNIMEDIA amintește că ieri, 9 iulie, cu 56 de voturi, proiectul de hotărâre cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen a fost adoptat de Parlament.

„Astăzi asistăm la o zi istorică. Știți că Procuratura Generală a fost topul caracatiței mafiotice din țară. Procuratura a servit mafiei. Așa nu va mai fi”, a menționat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

Deputatul PAS, Petru Frunze, de asemenea, a susținut că „Procuratura și procurorul general servește drept bâtă asupra cetățenilor, o bâtă de a intimida oamenii și de a prelua afaceri”.

Pe de altă parte, democratul Sergiu Sîrbu a spus că „asistăm la un caz fără precedent”.

„Regretăm că actuala majoritate și putere a ales o cale ilegală, metode care contravin Constituției...Nu știu dacă veți găsi un candidat la această funcție, știind că în orice moment majoritatea îl poate demite din funcție”, a spus Sîrbu de la tribuna Parlamentului.

Amintim că mai mulți politicieni din actuala guvernare, printre care premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți din societatea civilă au cerut demisia lui Eduard Harunjen. În mediul online a fost inițiată și o petiție în acest sens.

Precizăm că Eduard Harunjen este spitalizat în secția cardiologie a spitalului Cancelariei de Stat. Interimatul funcției este deținut de către Igor Popa.


Pub