Maia Sandu despre „Arena Chișinău”: Se pare că e vorba de o escrocherie

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a solicitat efectuarea unei revizii tehnice și financiare a proiectului privind construcția „Arenei Chișinău”. Solicitarea a fost făcută astăzi la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit Maiei Sandu, la prima vedere ar fi vorba despre o escrocherie, nu este clar cum s-a făcut estimarea costului acestui proiect și nici de ce trebuiau să se aloce puțin peste 69 de hectare pentru proiect. Mai mult, Maia Sandu a dezvăluit că taxa notarială de 400 de mii de lei a mers„ în buzunarul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc”.

PE LUNG

„Din analizele pe care au reușit să le facă colegii mei, se pare că avem probleme serioase acolo. Se pare că e vorba de o escrocherie, la prima vedere. Nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului. Suma de 43 milioane de euro se pare că s-a luat din pod. Nu s-au găsit documente care ar clarifica cum s-a ajuns la această sumă. S-au mai schimbat lucrurile și acum costul este de 44,5 milioane de euro”, a declarat Maia Sandu.

Un alt semn de întrebare ține de terenul alocat acestui proiect. Nu este clar de ce trebuiau să se aloce puțin peste 69 de hectare pentru acest proiect, dacă construcția se extinde pe un teren de doar zece hectare.

„Prin schimbarea statutului terenului din agricol în unul pentru construcții, statul a pierdut 90 de milioane de lei”, a spus Maia Sandu.

În context, Maia Sandu a dezvăluit că taxa notarială care a fost plătită de stat în sumă de 400 de mii de lei a mers în buzunarul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc.

„Concluzia pe care o fac eu e că acest proiect a fost gândit ca o schemă care să ducă la preluarea bunului și a terenului de către grupuri de interese”, a mai spus prim-ministra.

Construcția „Arenei Chișinău” a început în toamna anului trecut și urma să fie finalizată în termen de 12 luni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.