46 de milioane de dolari de la FMI
Politic 10 iulie 2019, 17:45 | 1723

Republica Moldova va primi pe parcursul acestui an 46,5 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional. Anunțul a fost făcut de premierul Maia Sandu, în urma unei întrevederi cu șeful delegației FMI care s-a aflat în vizită la Chișinău, Ruben Atoyan. Mai mult, prim-ministrul a anunţat că, în viitorul apropiat, Republica Moldova ar putea să obțină finanțare nerambursabilă, în valoare de peste 1,3 miliarde de lei, din partea Uniunii Europene.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile de la Chişinău au încheiat cu succes negocierile purtate în ultimele două săptămâni şi au ajuns la un acord, în cadrul căruia Republica Moldova va beneficia de 46,5 milioane de dolari pentru o serie de măsuri în vederea creșterii economice și îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor.

În cadrul discuţiilor cu experţii misiunii FMI, s-a convenit asupra unor măsuri pe care Guvernul şi Parlamentul de la Chișinău trebuie să le ia.

Odată cu deblocarea finanţării de către FMI, Republica Moldova ar urma să obţină şi bani nerambursabili din partea Uniunii Europene.

Întrebat de jurnaliști dacă Guvernului i s-a solicitat creșterea anumitor impozite, şeful delegației FMI în Republica Moldova a spus că nu taxele trebuie să fie majorate, ci numărul celor care le plătesc şi nu se eschivează de la achitarea acestora.

Amintim că programul cu FMI a fost suspendat în 2018, după ce fosta guvernare de la Chișinău a adoptat mai multe legi controversate, printre care cea a amnistiei fiscale. Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Finanţelor Ion Chicu spune că a apărat cu toată determinarea elementele fiscale ale pachetului de anul trecut şi se mândreşte cu acest lucru, inclusiv pentru că - cităm - „businessul şi cetăţenii plătesc mai puţine impozite, dar veniturile bugetului sunt mai mari”. 

Opinia ta contează. Comentează!