Locuitorii satului Drepcăuți cer ajutorul deputaților pentru a-și recupera terenurile
Social 10 iulie 2019, 20:20 | 2397

Mai mulți locuitori din satul Drepcăuți, raionul Briceni, se plâng că nu își pot recupera pământurile ocupate abuziv de patru ani de o companie ucraineană. Asta deși au dat-o în judecată, iar instanța a obligat-o să achite proprietarilor peste trei milioane de lei drept despăgubiri. Pentru a-și face dreptate, sătenii au cerut susținerea noii guvernări. Reprezentanții firmei ucrainene resping acuzațiile, spunând că ei însuși sunt victimele unui atac de tip raider, inițiat de către primarul satului. Acesta nu a comentat, deocamdată.

Problemele în satul Drepcăuți au început în anul 2015, când compania SRL Drebozaci a încetat să mai plătească oamenilor.

Pentru a-și recupera pământurile, oamenii au mers în instanță.

Într-un final, proprietarii terenurilor au obținut câștig de cauză și urmau să primească în total peste 3 milioane de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sătenii spun că în continuare nu au acces la terenurile lor.

Oamenii din Drepcăuți cer implicarea deputaților în acest conflict.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că va cere autorităților competente să rezolve cât mai urgent problema.

Deputatul PD Violeta Ivanov ne-a declarat că nu are nicio legătură cu problemele din Drepcăuți.

Sergiu Melnic a refuzat să vorbească cu reporterul Jurnal TV. Într-o conferință de presă, reprezentanții SRL Drebozaci au dezmințit afirmațiile, potrivit cărora ar fi susținuți de Partidul Democrat. Ei au recunoscut că au pierdut în instanță cazul și declară că sunt gata să întoarcă pământurile, dar cei din Drepcăuți nu ar vrea acest lucru.

Conducerea întreprinderii agricole „Drebozaci” salută crearea unei comisii parlamentare, care să investigheze situația. O singură condiție - să fie invitați reprezentanții firmei. Aceștia confirmă că dificultățile au apărut în martie 2015, când a început blocarea conturilor și sechestrarea bunurilor companiei, perioadă care a coincis cu semănatul de primăvară. În spatele acestor acțiuni, care au dus la falimentarea companiei, ar sta primarul localității, Ghenadie Ioxa. Despre acest lucru vorbesc și sătenii din Drepcăuți.

Ghenadie Ioxa nu ne-a răspuns la apel, pentru a comenta situația. Presa a scris anterior că Ghenadie Ioxa a agresat verbal un jurnalist al portalului NordNews.md, când a încercat să abordeze subiectul. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie