02:35:36 17.04.2024
Stiri

Ambasadorul României, mai puțin optimist: Termenele de dare în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău, amânate du DOI ani. „Partea română este ferm hotărâtă să-și respecte angajamentele”

Economie 10.07.2019 09:40 Vizualizări1862 Autor: Ziarul National
Ambasadorul României, mai puțin optimist: Termenele de dare în exploatare a gazoductului Ungheni-Chișinău, amânate du DOI ani. „Partea română este ferm hotărâtă să-și respecte angajamentele”


Deși anterior a anunțat de mai multe ori public faptul că gazoductul Ungheni - Chișinău va fi dat în exploatare la finele anului 2019, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, nu mai este astăzi atât de optimist.

Termenele de dare în exploatare a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău au fost amânate deja cu doi ani, până în martie 2021, iar diplomatul de peste Prut afirmă că partea română este ferm hotărâtă să-și respecte angajamentele, sugerând că mingea ar fi, în acest moment, în terenul autorităților de la Chișinău, pentru că „este important să ai și consumatori finali”.

„Construcția fizică a gazoductului de la Ungheni la Chișinău, știm că au fost semnate toate contractele și vor începe lucrările simultan pe toate cele șapte tronsoane ale traseului. Trebuiau parcurse toate aceste etape. Nu intri pe terenul cuiva, dacă nu ai acces. Odată ce ai construit această țeavă, este important să ai și gaz de alimentare a sursei, dar și consumatori finali. Și aici cred că trebuie de discutat cu cei care răspund la nivel mai amplu de această chestiune. (...) Vă pot spune că partea română este ferm hotărâtă să-și respecte angajamentele pe care și le-a luat în contract. Partea română are și expertiza tehnică, și finanțele necesare și știu că s-a vorbit, în ceea ce ne privește pe noi, de luna martie 2021”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță ieri-seară, la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul român a adăugat că acest gazoduct are o importanță strategică deosebită pentru R. Moldova, pentru că va asigura securitatea energetică în stânga Prutului și e altceva să negociezi prețul când ai mai multe alternative, decât atunci când o faci „cu spatele la zid”.

Citește și: Ce se întâmplă cu gazoductul Ungheni–Chișinău pe fundalul CRIZEI politice din R. Moldova? Experții în securitate energetică: „Negocierile cu Gazprom se desfășoară în condiții dezechilibrate”

Menționăm că „Transgaz” urmează să investească în gazoductul Ungheni – Chișinău circa 93 de milioane de euro. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în R. Moldova.

În altă ordine de idei, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că Autostrada Unirii şi podul de peste Prut la Ungheni nu sunt proiecte fanteziste, ci „perfect realizabile”.

„Autostrada Unirii leagă vestul României de estul României. S-a discutat că, dacă acea autostradă va ajunge la Iaşi, ea să fie prelungită, în mod firesc, şi până la Chişinău. Această autostradă va lega fizic și ireversibil R. Moldova de UE, prin intermendiul României”, a afirmat Daniel Ioniță în aceeași emisiune.

Ambasadorul crede că, în ceea ce privește relația specială a României cu R. Moldova, „faptele trebuie să vorbească, nu cuvintele care aburesc realitatea”, iar România susține fără rezerve parcursul european al R. Moldova și va acorda toată asistența de care este nevoie în acest sens.

„Vom rămâne în continuare avocați activi în ce privește susținerea obiectivelor R. Moldova atât la Bruxelles, cât și în străinătate”, a încheiat Ambasadorul Daniel Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md