23:28:58 28.03.2024
Stiri

CONCURS // Guvernul caută doi judecători la Curtea Constituțională

Politică 10.07.2019 10:01 Vizualizări1326 Autor: Ziarul National
CONCURS // Guvernul caută doi judecători la Curtea Constituțională


După demisia in corpore a judecătorilor de la Curtea Constituțională, care au generat criza politică de la începutul lunii iunie curent în R. Moldova, noua guvernare urmează să numească o nouă componență a Înaltei Curți.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat un concurs pentru selectarea a doi candidați pe care să-i delege din partea înstituției la Curtea Constituțională (au depus dosarele Teodor Cârnaț și Vladimir Grosu - n.r.), iar astăzi și Guvernul a informat că este în căutarea altor doi candidați.

„După demisia tuturor judecătorilor care au discreditat instituția atât în republică, cât și peste hotare, avem posibilitatea să construim o nouă Curte Constituțională. O instituție de tip european, o instituție în care judecătorii sunt independenți și se supun doar Constituției. Guvernul trebuie să delege doi reprezentanți la Curtea Constituțională și pentru a selecta în aceste posturi oameni onești, profesioniști și de bună credință, am inițiat un concurs public. Pentru a putea construi o astfel de Curte Constituțională, invit toate persoanele interesate care corespund criteriilor prevăzute de lege să depună dosarele pentru funcția de judecător al Curții Constituționale până duminică, 14 iulie inclusiv. Cred cu tărie că în Republica Moldova mai există oameni care nu și-au pătat numele, care se ridică la nivelul așteptărilor întregii societăți, care sunt bine pregătiți și gata să lucreze pentru a apăra Constituția și legea”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu.

Astfel, până la 14 iulie curent, candidații pot depune personal, prin poștă sau prin e-mail dosarul de participare la concurs, care va conține o scrisoare de motivare, curriculum vitae, copia buletinului de identitate, copiile diplomelor de studii și ale certificatelor de absolvire a cursurilor de perfecționare profesională și/sau de specializare și declarația pe propria răspundere că nu are interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Copiile documentelor prezentate de către candidați vor fi prezentate împreună cu documentele originale pentru a se verifica veridicitatea lor sau vor fi autentificate notarial.

În situaţia în care dosarul de concurs se depune prin e-mail, copiile documentelor se depun la data interviului. Persoana responsabilă pentru recepționarea dosarelor este Silvia Muntean, consultant principal în Cancelaria de Stat – relații la tel. (022) 250 201; adresa electronică - silvia.muntean@gov.md. În zilele de odihnă dosarele vor fi depuse în regim online.

Menționăm că și Parlamentul urmează să lanseze un concurs similar, pentru a-și delega doi reprezentanți la Înalta Curte.

Vedeți mai jos condițiile pe care trebuie să le întrunească persoanele care vor participa la concursul pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului:

a) Deţine cetăţenia Republicii Moldova;
b) are domiciliul în țară;
c) are pregătire juridică superioară;
d) are înaltă competenţă profesională;
e) are o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică;
f) nu a atins vârsta de 70 de ani;
g) nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică;
h) are reputație ireproșabilă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md