08:49:06 19.04.2024
Stiri

Româncele care au SCHIMBAT lumea

Știri 10.07.2019 12:19 Vizualizări1541 Autor: Ziarul National
Româncele care au SCHIMBAT lumea


Multe românce au făcut istorie şi, prin activitatea lor, ne-au făcut vieţile mai bune, fie prin descoperiri, prin creaţiile lor literare sau prin participarea la lupta politică şi la cea pentru drepturile omului.

Chiar dacă poate nu ştiaţi, româncele au fost „primele" în foarte multe privinţe, de la doctoriţa care a efectuat prima operaţie pe creier la prima profesoară la o universitate de arte din Europa. Mai jos veţi descoperi 25 de femei despre care chiar se poate spune că au schimbat lumea.

25 de românce care au schimbat lumea

1. Prima femeie inginer din Europa a fost o româncă, Elisa Leonida Zamfirescu. Aceasta s-a născut pe 10 noiembrie 1887 şi a încercat să urmeze cursurile Facultăţii de Drumuri şi Poduri din Bucureşti, dar a fost respinsă tocmai din cauză că era femeie. Ulterior, aceasta a mers la studii în Germania, devenind în 1912 prima femeie inginer de pe continent.

2. O eroină de sex feminin a fost Ecaterina Teodoroiu, cea care în timpul Primul Război Mondial a luptat pe front ca soldat, a fost apoi promovată şi felicitată personal de Regele Ferdinand.

3. Prima româncă aviator a fost Elena Caragiani Stoenescu. S-a născut în 1887, a studiat la Aerial League School, dar i-a fost refuzată diploma de absolvire, pe motiv că e femeie. Mai târziu, în 1914, a reuşit să îşi ia brevetul de pilot în Franţa.

4. Prima femeie din lume care a primit o diplomă de doctor în Drept a fost Sarmiza Bilcescu, născută în 1867. Aceasta a mers la cursurile Facultăţii de Drept din Paris şi a absolvit în 1890, devenind doctor în Drept.

5. Şi primul inginer silvicultor din lume de sex feminin a fost tot femeie. Pe numele ei Aurora Gruescu, aceasta s-a născut în 1914, a terminat studii de silvicultură în Bucureşti şi a fost singura femeie într-o promoţie de absolvenţi de gen masculin.

6. Elena Văcărescu a fost prima femeie româncă membră a Academiei Franceze, o persoană recunoscută pentru bogata sa activitate literară din Paris. S-a născut în 1864 şi a primit din partea prestigioasei instituţii un premiu pentru volumul „Chants d’Aurore” („Cântecele zorilor"). În 1925 aceasta a devenit şi membră a Academiei Române.

7. Tot o Elena, de data aceasta Negruzzi, a fost prima femeie avocat, o persoană care a întâmpinat numeroase dificultăţi până să fie admisă în Barou. Acesteia i s-a permis accesul în profesie doar după şase ani de încercări şi respingeri sistematice, toate din cauză că era femeie.

8. Sofia Ionescu a fost o femeie care s-a remarcat în domeniul medicinei, aceasta fiind prima doctoriţă care a făcut o operaţie pe creier. Evenimentul s-a produs în 1944 şi a fost o intervenţie de succes asupra unui copil care fusese victima unui bombardament în timpul războiului.

9. Prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elveţieni a fost Elena Ghica, o femeie care provenea din înstărita familie Ghica şi care, la vârsta de 10 ani vorbea deja 9 limbi străine, iar la 14 ani a tradus în germană „Iliada" lui Homer.

10. Hortensia Papadat-Bengescu s-a născut în 1876 şi este una dintre cele mai cunoscute autoare românce. Cele mai celebre romane ale sale sunt „Concert din muzică de Bach", „Rădăcini", „Drumul ascuns".

11. În domeniul arhitecturii, pionieră în rândul femeilor românce este Virginia Andreescu Haret. S-a născut în 1894, iar la vârsta de 9 ani a rămas orfană şi a fost nevoită să-şi crească singură cei trei fraţi mai mici. Acest lucru nu a oprit-o, însă, să urmeze cursurile Universităţii de Arhitectură, devenind, mai tâziu, prima arhitectă din România şi a zecea din lume.

12. Elisabeta Rizea: o femeie cu o putere interioară incredibilă, care a luptat împotriva regimului comunist şi, din această cauză, a şi stat la închisoare timp de şase ani. După ce a fost eliberată, a continuat să lupte, iar ulterior a fost arestată şi încarcerată pentru 25 de ani. În 1964 a fost eliberată.

13. Şi Cella Serghi a fost o româncă extrem de talentată, scriitoare, ziaristă şi translator. S-a născut în 1907 şi a publicat volume precum „Pânza de păianjen", „Cartea Mironei", „Iubiri paralele", „Genţiane", „Dulce povară, tinereţea".

14. Probabil că ai folosit cremele de faţă sau loţiunile de corp ale căror reţete le-a inventat sau ai luat vreodată medicamentele pe care le recomanda chiar şi celebrităţilor din întreaga lume. Ana Aslan, născută în 1897, a fost doctoriţă, inventatoare şi membră a Academiei Române. Brandul pe care l-a construit are succes şi astăzi şi este folosit de mulţi oameni.

15. Cecilia Cutescu-Storck a fost prima profesoară la o universitate de artă din Europa. Aceasta a fost pictoriţă şi a avut o influenţă majoră asupra artelor în perioada interbelică, absolvind cursurile Academiei de Arte Plastice din Bucureşti.

16. Prima gimnastă care a primit nota 10 în istoria gimnasticii a fost românca Nadia Comăneci, obţinând această performanţă în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Succesul ei este apreciat şi astăzi, fiind recunoscută drept una dintre cele mai celebre gimnaste din lume.

17. Irina Burnaia (1909 - 1997) a fost prima femeie pilot care a zburat peste Carpaţi.

18. Smaranda Brăescu a fost prima aviatoare care a doborât, în 1931, recordul mondial pentru paraşutismul practicat de femei printr-un salt de 6.000 de metri. Ea a fost şi primul pilot din Europa care a obţinut brevet în SUA.

19. Prima soprană care a avut vreodată un rol principal într-un spectacol, scris special pentru ea, a fost Hariclea Darclee, care a interpretat faimoasa Tosca.

20. Sofia Nădejde a fost publicistă, romancieră şi activistă pentru drepturile omului. S-a născut la Botoşani în 1856, a fost prima care a contestat celebrul citat al lui Titu Maiorescu, potrivit căruia femeile sunt mai puţin inteligente decât bărbaţii şi a condus, astfel, mai multe cercetări pentru a dovedi contrariul.

21. Medic şi cercetătoare în psihologia infantilă, Florica Bagdasar (1901 - 1978) a fost prima femeie ministru din România.

22. Martha Bibescu a publicat peste 40 de cărţi, este celebră drept scriitoare şi a condus un spital în timpul ocupaţiei germane din 1917-1918.

23. Asociaţia pentru Emanciparea Femeilor a fost fondată în 1911 de Eugenia Reuss-Ianculescu, o activistă feministă româncă, aceasta susţinând şi modificări legislative pentru susţinerea femeilor, salariu egal cu al bărbaţilor, dreptul acestora de a avea acces în diverse profesii - precum cea de avocat.

24. Calypso Botez a fost mai ales activistă pentru drepturile femeilor. Aceasta s-a născut în 1880 la Bacău şi a studiat istoria şi filosofia la Universitatea din Iaşi.

25. Prima româncă ce a zburat în condiţii de ceaţă peste Marea Baltică, dar şi pilot care a participat la raiduri aeriene a fost Marina Stirbey.

Sursa: gandul.info


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md