Le-a crăpat răbdarea! INP anunţă despre pregătirea unor noi amenzi de până la 500 de euro pentru depăşirea limitei de viteză

Un șofer a fost depistat de polițiștii de patrulare în timp ce conducea pe un traseu din raionul Ștefan Vodă cu o viteză puțin spus periculoasă. Acesta a fost surprins de radar conducând cu 230 de km/h!

Mai mult, după ce a fost verificat s-a constat că șoferul, în vârstă de 41 de ani, mai avea alte 4 încălcări ale prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere, tot pentru depășirea limtei de viteză.

În aceeași zi, pe același traseu, un alt conducător auto care conducea cu 163 km/h a fost tras pe dreapta. Șoferul în vârstă de doar 19 ani nu se afla la prima abatere a regulilor de circulaţie rutieră. În ultimul an a depășit limita de viteză, a parcat neregulamentar și a încălcat marcajul rutier.

Ambii conducători auto au fost sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Vezi şi: Util de ştiut. Cum şi cu ce în Republica Moldova poliţiştii măsoară viteza maşinilor

În contextul acestor ultime două cazuri, Inspectoratul Național de Patrulare amintește că viteza rămâne a fi atât în topul încălcărilor comise de conducătorii auto, cât și factorul nr.1 de generare a accidentelor rutiere. Și asta din păcate, pentru că șoferilor le este frică mai mult de amenzi, decât de moarte.

Având scopul de a reduce numărul de vieți omenești pierdute în accidente, Inspectoratul Național de Patrulare își propune expunerea în redacţie nouă a prevederilor ce reglementează depăşirea limitei de viteză, astfel încât sancţiunile să fie graduale!

Drept urmare, la cele 3 aliniate existente în art. 236 din Codul Cotravențional al RM ar urma să mai fie adăugate încă 4, în baza cărora va fi sancționat excesul de viteză!

FOTO: petitbleu.fr

Spre exemplu, aliniatul 3, care acum se referă la depășirea limitei de viteză de la 40 km/h și mai mult, în urma modificărilor acesta ar urma să se refere la depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul de drum respectiv de la 40 la 60 km/h, sancțiunea fiind de la 30 la 36 de unități convenționale (1.500-1.800 lei) și 4 puncte de penalizare.

În baza aliniatului 4 vor fi sancționați cei care depășesc limita admisibilă de viteză de la 60 la 80 km/h, cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2.250-2.500 lei), 5 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 4 la 6 luni!

Depășirea cu mai mult de 80 km/h va fi sancționată în baza aliniatului 5 cu o amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3.750-5.000 lei), aplicarea a 6 puncte de penalizare și privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni.

Aliniatul 6 se va referi la săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii vitezei stabilite în alin. 3, adică de la 40 la 60 km/h, amenda fiind de la 100 la 150 de unități convenționale (5.000-7.500 lei) și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Iar săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii limitei de viteză stabilită în aliniatele 4 și 5, adică de la 60 la 80 de km/h și de la 80 km/h în sus, va fi sancționată cu 150-200 de unități convenționale (7.500-10.000 lei), aplicarea a 7 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Scopul final al INP este de a reduce numărul celor care se cred „nemuritori” și din vina lor, zilnic, îşi pierd viaţa oameni nevinovați. Or, fiecare ar trebui să-și asume greșelile pe care le comite cu maximă responsabilitate.

*Amintim că permisul de conducere se ridică la acumularea a 15 puncte de penalizare!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/