Un bărbat din Palestina, declarat indezirabil pe teritoriul RM: A derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste

Un cetățean străin, originar din Palestina a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 10 ani, fiind îndepărtat de pe teritoriul național al Republicii Moldova. Potrivit informațiilor, s-a stabilit că palestinianul a derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie amenințări la adresa securității naționale.

Foto: sis.md

Cetățeanul străin, originar din Palestina, a intrat în atenția Serviciului de Informații și Securitate la scurt timp după sosirea în Republica Moldova, în 2018. În urma măsurilor informativ-operative întreprinse de către ofițerii de informații s-a stabilit că palestinianul a derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie amenințări la adresa securității naționale.

La fel, este cunoscut faptul că cetățeanul străin a avut contact direct cu exponenți ai unor grupări teroriste, fiind expus propagandei jihadiste în urma căreia a adoptat un comportament radical. Totodată, a fost stabilit că acesta a luptat în Siria de partea grupării teroriste Statul Islamic unde a creat și gestionat mai multe celule jihadiste cu caracter operațional-tactic, motiv pentru care se află în vizorul a mai multor servicii secrete și este declarat persoană indezirabilă pe teritoriul mai multor state ale Uniunii Europene.

Ca urmare a demersului SIS al R. Moldova către BMA al MAI al R. Moldova, străinul a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 10 ani, fiind îndepărtat de pe teritoriul național al Republicii Moldova, sub escorta comuna SIS – BMA.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova menționează că pe parcursul ultimilor 5 ani, odată cu escaladarea situației în Siria și Irak, fapt ce prezintă risc de securitate pe palier de terorism internațional, Centrul Antiterorist al SIS al R. Moldova a acordat suport continuu, conform competențelor, Biroului Migrație și Azil al MAI al R. Moldova în vederea îndepărtării elementelor teroriste de pe teritoriul național.


Pub