(video) Deputați, despre demisia procurorului general, Eduard Harunjen. Diacov: „Fracțiunea se va abține la procedura de vot”

Deputații Parlamentului Republicii Moldova s-au convocat astăzi, 9 iulie, în ședință cu un singur subiect pe ordinea de zi. Aleșii poporului s-au adunat pentru a iniția procedura de demisie a procurorului general, Eduard Harunjen. În timp ce deputații PSRM și ACUM susțin că Harunjen a fost numit în funcție cu încălcări, de cealaltă parte, democrații declară că este o decizie politică.

Foto: UNIMEDIA

„Condițiile de numire a acestui procuror au fost ilegale. S-a încălcat grav procedura”, menționează deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

„Parlamentul încearcă să demonstreze că a fost numit ilegal, doar că acest subiect a fost un obiect de examinare la Curtea Cobstituțională încă din anul 2016, în altă componență a Curții. În 2016 s-a constatat că nu a fost nici o încălcare de numire a procurorului. Nu îmi este clar de ce se insistă pe aceeași procedură”, a declarat deputatul PD, Sergiu Sîrbu.

„Noi dorim să restabilim independența Procuraturii Generale, ca un element indispensabil în sistemul judecătoresc”, menționează deputatul ACUM, Igor Munteanu.

„Este mai mult o decizie politică. Fracțiunea se va abține la procedura de vot”, a declarat deputatul PD, Dumitru Diacov.

Amintim că mai mulți politicieni din actuala guvernare, printre care premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți din societatea civilă au cerut demisia lui Eduard Harunjen. În mediul online a fost inițiată și o petiție în acest sens.

Harunjen, la rândul său, a spus că „nu se ține de funcția de Procuror General”, dar că se așteaptă ca noua guvernare să îi ceară demisia în mod legal.

Precizăm că Eduard Harunjen este spitalizat în secția cardiologie a spitalului Cancelariei de Stat. Interimatul funcției va fi ocupat de către Igor Popa.


Pub