17:31:06 28.03.2024
Stiri

Prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile din R. Moldova, instalată la Nisporeni

Economie 09.07.2019 08:00 Vizualizări1109 Autor: Ziarul National
Prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile din R. Moldova, instalată la Nisporeni


Prima instalație fotovoltaică de pompare a apei potabile pentru sistemul public de alimentare cu apă a fost inaugurată, la începutul acestei luni în satul Milești din raionul Nisporeni.

Potrivit reprezentanților Biroului de Cooperare al Elveției, instalația reprezintă o soluție inovativă, cost-eficientă și presupune economisirea de resurse pentru sistemul de alimentare cu apă a satului Milești, ai cărui beneficiari sunt circa 2 000 de cetățeni.

Sistemul va asigura pomparea a minim 80 de metri cubi de apă pe zi în perioada de vară, iar în cea de iarnă - minimum 30 de metri cubi pe zi, cu costuri foarte reduse în comparație cu stațiile de pompare tradiționale (conectate la rețeaua de energie electrică), datorită utilizării eficiente a energiei solare.

Sistemul fotovoltaic, în regim automat, va pune în funcțiune una dintre cele trei pompe de apă instalate, în funcție de capacitatea curentă de producere a energiei electrice. Astfel, în zilele însorite va fi pusă în funcțiune pompa cu cea mai mare capacitate (12 m3 /h), iar în zilele înnorate va fi inclusă pompa care are capacitatea minimă (4m3 /h).

„Mă bucură faptul că abundența de energie solară din Moldova va fi folosită în sistemul de alimentare cu apă lansat în satul Milești cu sprijinul Elveției. Acest lucru ar putea fi reprodus în alte sisteme pentru a economisi energia și costurile de funcționare. Elveția susține o mai bună administrare a serviciilor publice, astfel ca acestea să fie de o bună calitate și oferită tuturor persoanelor care trăiesc în zonele rurale, inclusiv grupurile excluse. Bucurați-vă de apă!”, a declarat la eveniment directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Stefan Butscher.

Instalația fotovoltaica și stația de pompare sunt parte a sistemului de alimentare cu apă, construit în cadrul Proiectului ApaSan cu suport financiar SDC și ADA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md