15:17:15 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Ministrul Brînzan: „Am fost ȘOCAT. Peste 20 de milioane de dolari erau COLECTATE lunar din scheme frauduloase. Banii nu ajungeau în bugetul de stat, dar la o mână de oameni”

Economie 09.07.2019 12:09 Vizualizări8782 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul Brînzan: „Am fost ȘOCAT. Peste 20 de milioane de dolari erau COLECTATE lunar din scheme frauduloase. Banii nu ajungeau în bugetul de stat, dar la o mână de oameni” captură


Ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI), Vadim Brînzan, susține că cel puțin 400 de milioane de lei ar fi fost colectate lunar de la business, dar și de la întreprinderile de stat, în folosul „baronilor Partidului Democrat (PD)”. Acești bani puteau ajunge la bugetul de stat, dar ar fi ajuns „la o mână de oameni”.

„În ultimele trei săptămâni, am aflat multe lucruri care m-au întristat, dar și șocat. O mână de oameni a adus schemele din anii 90 în structurile statului. Au transformat statul în propria afacere. Aceste scheme au fost implementate de unii baroni, generalii din oastea lui Plahotniuc. Majoritatea structurilor din economie erau subordonate acestor baroni. O mână de oameni luau bir de la business, dar și instituțiile de stat. O parte din acești baroni fac asta și astăzi”, a declarat ministrul Brînzan, în cadrul unui briefing de presă.

Oficialul a precizat că, lunar, din aceste scheme erau acumulate minimum 400 de milioane de lei (peste 22 de milioane de dolari n.r.), iar banii ajungeau la „baronii” fostei guvernări.

„Pot să vă dau un simplu exemplu. La „Calea Ferată a Moldovei” se percepea de la 2-5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată. Anul trecut, prin intermediul CFM au fost transportate peste 10 milioane de tone. Astfel, vorbim despre 20 – 50 de milioane de dolari. Avem informații că din diferite scheme se acumulau lunar minimum 400 de milioane de lei”, a subliniat acesta.

Brînzan a punctat că știe cine sunt „acești baroni”, care mai lucrează și astăzi. „Știm cine sunt acești baroni, dar și cât au furat. Procuratura știa despre aceste scheme, dar a dormit, a închis ochii. Dacă cei care lucrează și astăzi cred că vor rămâne în continuare în structurile de stat, atunci greșesc. Nimeni nu o să-i salveze. Banii și ilegalitățile lasă urme. Am și un mesaj pentru noii plahotniuci: o să tăiem din fașă aceste scheme. O să rămână dezamăgiți cei care se cred noi coordonatori sau borsetci”, a conchis Vadim Brînzan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md