‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreșterea producției agricole va menține prețurile scăzute la alimente în următorul deceniu

Creșterea producției agricole va menține prețurile scăzute la alimente în următorul deceniu

‹ adv ›
‹ adv ›

Cererea globală de produse agricole va crește estimativ cu 15% în următorul deceniu, în timp ce productivitatea agricolă va crește ușor mai rapid. Ca rezultat, prețurile produselor agricole vor rămâne la aceleași niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport anual al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Raportul oferă o evaluare a perspectivelor ce țin de piețele mărfurilor agricole și de pește pentru următorii 10 ani, la nivel național, regional și global.

La nivel mondial se estimează că utilizarea cerealelor în alimentație va crește cu aproximativ 150 milioane de tone în următorii 10 ani, în special datorită orezului și grâului. Cel mai semnificativ factor din spatele creșterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este creșterea populației, care se așteaptă să crească cel mai rapid în Africa Subsahariană și Asia de Sud.

„Din păcate, se așteaptă ca regiunile cele mai nevoiașe să înregistreze o creștere lentă a veniturilor și, prin urmare, doar îmbunătățiri minore ale stării lor nutriționale”, a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltării economice și sociale.

Previziunile din raport arată că, producția îmbunătățită și randamentele mai mari, determinate de inovația tehnologică, vor genera rezultate mai mari, chiar dacă utilizarea terenurilor agricole la nivel global va rămâne în general constantă. Emisiile directe de gaze cu efect de seră din agricultură se așteaptă să crească cu aproximativ 0,5% anual în deceniul următor, sub 0,7% înregistrat în ultimii 10 ani și sub rata de creștere prevăzută a producției – ceea ce indică o scădere a intensității carbonului.

Raportul constată că nivelurile de consum ale zahărului și uleiului vegetal vor crește, reflectând tendința continuă către alimente preparate și prelucrate, în special în multe țări cu venituri mici și medii, cu grad mare de urbanizare. Preocupările legate de sănătate și bunăstare, între timp, se așteaptă să forțeze numeroase țări cu venituri mai mari spre consumul redus de carne roșie și trecerea de la uleiurile vegetale la unt.

În același timp, pe lângă riscurile obișnuite cu care se confruntă agricultura, apar noi incertitudini. Potrivit raportului, acestea includ tensiunile comerciale, răspândirea bolilor asupra culturilor și a animalelor, creșterea rezistenței la substanțe antimicrobiene, reglementările pentru noile tehnici de creștere a plantelor și fenomenele climatice din ce în ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferințelor în alimentație, în contextul problemelor legate de sănătate și durabilitate și răspunsurile politice la tendințele alarmante la nivel mondial în ceea ce privește obezitatea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii