Actualitate

Casa în care s-a născut Glebus Sainciuc ar putea fi transformată într-un muzeu

În viaţă şi în creaţie, regretatul maestru Glebus Sainciuc avea harul să-i facă pe oameni luminaţi şi fericiţi. Aşa i-am văzut şi la expoziţia aniversară: cu dor de artist şi de operele lui, oamenii contemplau lucrările, descopereau chipuri, evenimente, măiestrie şi dragostea imensă de semeni.

„O trăsătură deosebită are Glebus pentru că a pătruns în esenţa sufletului omului, dar a pătrunde în esenţă, înseamnă umanism”, a declarat artistul plastic, Ion Daghi.

„Îmi place modul în care aplică culoarea albă,contrastele de pe pânză”, „Suntem din Kazahstan, admirăm lucrările foarte originale, nu am mai văzut aşa ceva”, au spus oamenii.

Alături de compoziţiile şi portretele din fondul muzeului, sunt expuse o sută de măşti,un gen aparte în creaţia lui Glebus Sainciuc. În fiecare mască, maestrul a transpus însemnele individuale ale personalităţii.

„În micul nostru Luvru s-a făcut o deschidere către lumea reală. E foarte frumos să vezi aceste măşti care vorbesc despre emoţia umană şi despre firea umană”, a declarat poeta Radmila Popovici Paraschiv.

Fiul maestrului, Lică Sainciuc, reputat artist plastic este cel care are mare grijă de moştenirea celebrului tată.

„M-am ocupat cu măştile, le-am restaurat, am început încă anul trecut, în primul rând am făcut o catalogare a lor. O problemă foarte serioasă că mulţi nu ştiu cine sunt în aceste măşti”, a declarat fiul artistului, Lică Sainciuc.

„Prin aceste măşti putem să ne amintim de oamenii de artă din Republica Moldova, mă bucur că s-a găsit un spaţiu pentru această expoziţie şi, sigur, foarte multă lume poate să vină să vadă lucrările, să-şi amintească de maestrul Sainciuc şi să consume artă de calitate”, a declarat prim-inistrul Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Tot ce este legat de acest nume după mine este legat de istoria vie pe care o putem vedea cu toţii în creaţia lui Glebus Sainciuc expusă aici”, a precizat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Liliana Niculaescu-Onofrei.

Cu prilejul expoziţiei aniversare, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a lansat un catalog comemorativ. Participanţii la vernisaj au susţinut ideea de a inaugura un muzeu .

„Trebuie să ne gândim la fondarea unui muzeu a familiei Sainciuc. În casa unde s-a născut maestrul Sainciuc, acolo e un spaţiu unde se poate construi un modul special pentru a expune creaţia acestor 3 excepţionali artişti”, a declarat directorul muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

Glebus Sainciuc s-a născut în 19 iulie,1919 la Chişinău,şi-a trăit viaţa în verva creaţiei şi în cultul prieteniei şi omeniei. Maestrul a plecat în eternitate în octombrie, 2012. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *