La Chișinău au fost comemorate victimele celui mai mare val de deportări staliniste
Social 8 iulie 2019, 20:12 | 1397

La Chișinău au fost comemorate victimele regimului stalinist, care acum 70 de ani a băgat mii de români în trenuri pentru vite și i-a dus în GULAG. Urmașii lor și foști deportați au venit la monumentul „Trenul durerii” din Scuarul Gării, unde au depus flori. La eveniment au participat reprezentanții Guvernului și deputați.

Actuala guvernare va iniția procedurile de modificare a legii, care să le ofere certificate de reabilitare deportaților, inclusiv copiilor născuți în Siberia sau Kazahstan, după 1949.

la rândul său, ministrul de Interne Andrei Năstase a declarat că atâta timp cât va fi la conducere, nu va admite repetarea acelor evenimente tragice.

Flori au depus și mulți deputați...

Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei era izolat de soţie şi copii şi dus în lagărul de muncă forţată, în GULAG. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Unii copii s-au născut în tren. Elizaveta Pantea spune că avea doar opt ani când a fost deportată cu toată familia.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în cel de-al doilea val de deportări, au fost ridicate şi trimise în Siberia 11 mii 606 familii. Acestor „deportaţi pe vecie” li s-au confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale. Practic, au fost deportaţi toţi cei incomozi regimului sovietic prin mentalitate, prin nivelul de trai şi prin idealurile de care erau călăuziţi: reprezentanţii clerului, intelectualii, gospodarii satelor, foştii funcţionari ai administraţiei româneşti, ziarişti, foşti ofiţeri în armata română. Comunităţile rămase fără preoţi, profesori, funcţionari au putut fi mult mai uşor manipulate şi deznaţionalizate. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie