Parlamentul va iniția mâine procedura de demitere a procurorului general
Politic 8 iulie 2019, 20:36 | 3973

Parlamentul va iniția mâine demiterea procurorului general Eduard Harunjen. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon, care a precizat că, imediat după procedurile legislative, va semna decretul de eliberare din funcție a procurorului general. Între timp, Harunjen a fost internat în secția de cardiologie a Spitalul Cancelariei de Stat, iar directorul instituţiei medicale nu oferă prea multe detalii despre starea acestuia.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că, de mai bine de o lună, societatea civilă, conducerea Parlamentului și a Guvernului îi cere lui Eduard Harunjen să-și depună demisia de onoare. ”Instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, acesta nu a avut însă curajul să plece”, notează Dodon.

Igor Dodon a făcut acest anunţ după ce deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a scris că Parlamentul ar trebui să adopte o hotărâre, prin care să constate că Legea cu privire la procuratură a fost încălcată atunci când Eduard Harunjen a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de procuror general, în decembrie 2016.

Constatarea încetării mandatului lui Harunjen pentru motivul că el nu putea fi numit în funcția de procuror general este apanajul președintelui Republicii Moldova, spune Sergiu Litvinenco.

Reforma Procuraturii Generale, urmată de desemnarea lui Harunjen drept procuror general, s-a făcut doar pe hârtie şi în interesul celor care o controlează. Despre aceasta au atenţionat deputaţii opoziţiei din fosta legislatură încă în anii 2015-2016. Expertul în politici publice, Ştegan Gligor, spune că Eduard Harunjen trebuie sa demisioneze şi să fie anchetat penal.

Tot Ştefan Gligor a scris că Eduard Harunjen a fost internat în secția de cardiologie a Spitalului Cancelariei de Stat. Informaţia a fost confirmată de către directorul instituţiei, Evgheni Vasiliev.

Evgheni Vasiliev a refuzat să spună ce diagnostic i-a fost stabilit pacientului Eduard Harunjen. Deşi ar fi declarat pentru o altă televiziune că Harunjen îşi continuă tratamentul în secția de gastrologie, nouă ne-a spus că procurorul general rămâne internat în secţia de cardiologie. Ştefan Gligor a mai scris că Eduard Harunjen mizează pe faptul ca va putea contesta o eventuala eliberare din funcţie pe motiv de concediu medical. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, n-a fost de găsit pentru a comenta situația. În ultimii ani, Procuratura Generală a fost criticată de mai multe ori pentru instrumentarea la comandă a dosarelor penale şi tergiversarea cercetării fraudei bancare. Jurnal TV l-a surprins anul trecut pe Eduard Harunjen şi pe mai mulţi procurori cu funcţii de conducere în timp ce chefuiau în plină zi de muncă. Procurorul general și-a luat liber pentru o zi și a organizat o petrecere cu prilejul zilei sale de naștere. Mulți dintre procurori au fost aduși acasă la Harunjen cu mașinile de serviciu. El a declarat echipei Jurnal TV că nu vede nicio problemă în acest lucru.

Eduard Harunjen locuişte într-o casă estimată, în 2016, la 4,6 milioane de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!