/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Contracte scumpe, studenți puțini. În prima jumătate a zilei, la USMF au venit să depună actele doar 80 de absolvenți

missing
08 iulie 2019, ora 21:50

A început goana după locurile scoase la buget, dar și la contract de universitățile capitalei. Prima care a dat start admiterii a fost Universitatea de Medicină. Deși în anii precedenți, absolvenții formau cozi și stăteau ore în șir în caniculă pentru a depune dosarele, astăzi sălile erau pe jumătate pustii. O fi de vină contractele de zeci de mii de lei? Cel mai scump se ridică la peste 32 de mii.  

Timp de o oră, la Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testimițanu, au intrat doar câțiva absolvenți pentru a depune actele la admitere. Printre ei a fost și Vlada, care datorită mediei bune de la BAC, speră să ajungă la buget și să-și împlinească visul de a deveni chirurg, deoarece locurile la contract sunt prea scumpe. Tânăra povestește că deja a început să studieze noțiunile și teoriile de bază în medicină, astfel că și astăzi a venit la admitere cu un teanc de conspecte.

VLADA, ABSOLVENTĂ: „Vreau să ajut oamenii, poate fac și alte descoperiri în domeniul medicinei. -Nu vă este frică de dificultăți? De nopți nedormite? –Atât timp cât avem mâini și picioare putem face orice”.

Iar Nicolae a studiat trei ani la Universitatea de Medicină din Tiraspol, însă, dezămăgit, vrea să înceapă studiile de la zero în Chișinău. Spune că aici vede mai multe oportunități.

NICOLAE, ABSOLVENT: „Nu corespunde nivelului la care mă așteptam și, în căutarea a ceva mai bun, am venit aici. Continui cu medicina generală, este scopul meu principal, iar după cred că mă voi specializa în neurologie”.

Majoritatea absolvenților cu care am discutat astăzi spun că au fost influențați să devină medici de către rudele sale, doctori de profesie.

„–De ce ați ales medicina? Aveți medici în familie? –Da, ambii părinți sunt medici și vreau să urmez pașii lor, pentru că acum problema generală a omenirii este că nu valorează mult sănătatea”.

„Bunica și bunelul au fost medici. Au participat în războiul din Transnistria și m-au influențat și ei”.

„Chiar acum vin din tura de noapte de la serviciu, dar îi dau voie pentru că vreau să o văd și pe ea în halat alb după atâți ani de lucru”.

Cu toate acestea, numărul de absolvenți care vin să depună actele la medicină scade pe an ce trece. Totodată, tinerii nu au putut să afle cât de mare este concursul, deoarece Ministerul Educației încă nu a stabilit numărul locurilor la buget.

DIANA UNCUȚA, SECRETARĂ RESPONSABILĂ DE ADMITERE: „Avem facultăți și specialități noi cum ar fi optometria și asistența medicală generală. Pe parcursul acestei zile deja avem circa 80 de persoane care au reușit să depună actele”.

Cel mai scump contract este cel de la specialitatea Optometrie și costă 32 200 de lei pentru fiecare an de studiu. Cei care doresc să învețe Medicina generală vor scoate din buzunare 30 100 de lei. Potrivit responsabililor, prețul contractelor este mare deoarece este nevoie de investiții în utilaje și echipament. Sesiunea de admitere durează zece zile.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram