‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Ambasadorul SUA: Potențialul pe care îl are Moldova în agroturism este enorm, dar...

FOTO. Ambasadorul SUA: Potențialul pe care îl are Moldova în agroturism este enorm, dar trebuie valorificat corect

‹ adv ›
‹ adv ›

Situat pe marginea râului Răut, înconjurat de stânci și teritorii nemărginite verzi, satul Butuceni este una din perlele Republicii Moldova, ce acum câțiva ani era parcă ascunsă de ochii lumii. Începând cu anul 2012, Guvernul SUA prin proiectele Agenției SUA pentru dezvoltarea internațională a promovat industria turismului, iar una dintre localitățile ce a beneficiat de suport este satul Butuceni.

Agropensiunea EcoResort din această localitate, se numără printre cele câteva pensiuni rurale care, între anii 2016-2017, au fost renovate datorită suportului USAID. Iar pe data de 7 iulie curent, Ambasadorul SUA și Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia au întreprins o vizită la Orheiul Vechi pentru a evalua impactul investițiilor americane în această zonă.

„Guvernul Statelor Unite, prin intermediul proiectelor ce sunt derulate în Republica Moldova, promovează și susțin dezvoltarea industriei turismului, deoarece turismul este un sector în continuă dezvoltare, în care investim de aproape 20 de ani. Prima vizită pe care am avut-o în Moldova a fost în anul 2006, iar schimbările care au avut loc în acești ani sunt uimitoare. Cred că, combinația agricultură-turism este cea mai reușită, ce permite fondarea agroturismului, care a devenit extrem de popular în întreaga lume. Cultura, mâncarea, obiceiurile moldovenești, la care se mai adaugă și o infrastructură bună, sunt perfecte pentru a-l dezvolta. Am investit în localitatea Butuceni și eram siguri de succes, iar acum, pot fi întâlniți turiști din întreaga lume, explorând acest mic univers. Ceea ce promovăm, unește foarte mult oamenii, iar acest lucru nu are valoare. Am trăit experiența unor turiști și a fost una dintre cele mai frumoase senzații pe care le-am trăit în ultimul timp. Ospitalitatea călduroasă din Moldova trebuie să fie recunoscută în întreaga lume, iar potențialul pe care îl are Moldova în agroturism este enorm și trebuie valorificat corect”, a menționat Derek J Hogan, Ambasadorul SUA.

Gazda EcoResort, Anatolie Botnaru, a menționat pentru Agrobiznes că, schimbările ce au avut loc grație suportului acordat satului Butuceni nu pot trece neobservate. Totodată, o parte din săteni au un post de muncă bine plătit, lucru mai rar întâlnit în mediul rural.

„Schimbările au început în momentul în care proiectul USAID ne-a oferit suport la realizarea festivalului „Descoperă”, care în scurt timp a devenit renumit și important pentru întreaga țară. În cadrul pensiunii am beneficiat de un grant pentru instalarea sistemului de încălzire, ceea ce ne permite să menținem mult mai ușor temperatura constantă în perioada rece a anului. Astfel, a fost mărit fluxul de turiști iarna. Acest suport ne stimulează să ne dezvoltăm și mai departe, deoarece este mult mai ușor să implementezi anumite schimbări, când știi că cineva crede în tine. Tot satul Butuceni a renăscut, iar cei ce au plecat acum 10-20 de ani în urmă, când se întorc, nu le vine să creadă că acesta este satul lor natal. Jumătate din personal care lucrează sunt consătenii noștri, iar împreună dezvoltăm un viitor frumos. Probabil, toți înțeleg cât este de important să fie satul viu, cu mulți oameni, care au de lucru sau chiar gestionează propria afacere, fie și mică, dar proprie, care îi ține acasă”, a relatat Anatolie Botnaru.

Totodată, după vizita întreprinsă la Butuceni, oficialii au mers la Telenești, unde a fost construită, acum doi ani, o stație de tratare a apelor reziduale pentru mai mult de 11 mii de locuitori. În total, proiectul a costat 1,5 milioane de dolari, dintre care 500 de mii a constituit suportul USAID.

‹ adv ›

„Impactul pe care îl are această stație de tratare a apei este foarte mare, deoarece, pe lângă faptul că este una modernă cu o capacitate sporită, are și influență pozitivă asupra solului, prin faptul că se reduce poluarea. Ne dorim să consolidăm în continuare ceea ce am construit până acum. Aceste schimbări implementate, vor atrage și alte investiții străine. Totodată, cooperarea cu primarii localităților are o mulțime de avantaje, deoarece, astfel sunt atinse obiectivele propuse mult mai ușor. De beneficiile stației de epurare se bucură nu doar cetățenii, dar și agenții economici din zonă”, a spus Brock Bierman, Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia.

În cadrul proiectului, au fost construite 3 stații de pompare a apei, iar rețeaua de canalizare locală a fost reabilitată și extinsă cu 18 kilometri.

Pe lângă partea oficială, în cadrul căreia au fost abordate subiecte importante, oficialii și-au pus șorțul și au învățat de la femeile din sat secretele preparării plăcintelor și a murăturilor moldovenești.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii