(video) Dragoste sau dependență: Cum relațiile se pot ruina fără să îți dai seama

Este bine știut faptul că fiecare om își dorește să iubească și să fie iubit. Este o necesitate pe care nu o putem nega, dragostea ne face să creștem spiritual, este cea care, vorba poetului, mișcă nori și stele, spune psihologul Zinaida Gribincea în rubrica „5 minute la psiholog” de pe portalul Emedicina.md.

Foto: gabrielabara: Dragoste sau dependenta (1) gabrielabara

Subiectul despre care urmează să discutăm este, cel puțin, pentru unii, controversat sau îl tratează cu indiferență, și important pentru alții, cei care trăiesc o perioadă mai lungă de timp, într-o relație adictivă, care presupune o dependență puternică față de persoanele cu care formează o relație. Relațiile de acest tip, pot genera, în final, dificultăți de relaționare și depresie.

Dragostea sănătoasă presupune acceptarea celuilalt așa cum este el, fără a-l retușa, oarecum, și a-i știrbi din personalitate. Într-o relație bazată pe dragoste, sunt prezente stima de sine înaltă, încrederea în partener, iar existența cuplului nu se află sub semnul incertitudinii sau, cel puțin, unul din parteneri nu experimentează nesiguranță în cuplul respectiv. În așa mod, fiecare persoană își păstrează individualitatea, fiind în același timp, implicat într-o relație, bazată pe respect și dragoste. Este bine știut, însă, faptul că, dragostea care unește doi oameni, se transformă, în timp, în obișnuință și dependență de celălalt. Anume dependența exagerată poate provoca dezechilibre emoționale și afecta iremediabil calitatea relației dintre doi oameni.

Spre deosebire de dragoste, cea adictivă ridică anumite semne de întrebare privind modul de conviețuire a doi oameni, pe care îi ține împreună o dependența maladivă, în care unul sau ambii parteneri ajung să fie nefericiți și nesatisfăcuți de relație.

Citește continuarea aici și privește explicația Zinaidei Gribincea pe portalul de știri Emedicina.


Pub