Mold-street: Alte două bănci din Moldova vor fi lichidate şi radiate

După 20 de ani şi ceva de procedură de lichidare, alte două bănci din Moldova vor fi lichidate oficial şi radiate din Registrul de stat al persoanelor juridice. Mai rămân alte cinci instituţii financiare, transmite mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Aşa a decis pe 27 iunie 2019, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în privinţa băncilor Guinea şi Întreprinzbancă, după examinarea cererilor lichidatorilor şi după aprobarea dării de seamă privind încheierea procesului de lichidare.

Potrivit BNM la ambele foste instituţii financiare se constată "distribuirea (lichidarea) tuturor activelor băncii și insuficiența acestora pentru onorarea tuturor creanțelor față de bancă".

De notat că Întreprizbancă a fost a treia bancă din Moldova, căreia ia fost retrasă autorizarea de activitate.

Se întâmpla încă acum 22 de ani, la începutul anului 1997. Până în 1996 Întreprinzbancă, era una dintre cele mai mari bănci în acea perioadă, dar la începutul anului 1997, BNM a constatat că aceasta "nu-şi onorează obligaţiunile faţă de clienţi" şi avea datorii de 17,3 milioane de lei (circa 3,8 milioane de dolari la cursul de atunci).

În cazul Guinea BNM a intervenit în iunie 1999, iar unul din motivele invocate era: „conducerea băncii este neadecvată”. În cazul falimentului băncii Guinea, în anul 1999, a fost intentat dosar penal împotriva fostei conduceri - Iurie Stasiev, Serghei Verbițchi, Victor Bulgac și Vadim Brânză, care în perioada 1995-1999 au însușit prin delapidare mijloacele bănești ale băncii. În anii 2000-2001 organele de anchetă penală au sechestrat de la persoanelor învinuite avere în valoare de 2.078.520 lei și 80.810 de dolari.

Prin sentința Judecătoriei Râșcani din 25 aprilie 2008, dosarul penal a fost încetat în privința lui Iurie Stasiev, Vadim Brînză și Victor Bulgac, în legătura cu expirarea termenului de tragere la răspundere penală. Fostul președinte al băncii Serghei Verbițchi a fost însă condamnat la opt ani închisoare, totodată fiind dispusă și încasarea de la el a 18,48 milioane de lei în baza cererii unor deponenți. Un proces pe acest caz a mai fost în septembrie 2014, când câțiva deponenți au încercat obținerea urgentării rambursării datoriilor.


Pub