‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaProcurarea tehnicii agricole rămâne în topul solicitărilor de subvenții

Procurarea tehnicii agricole rămâne în topul solicitărilor de subvenții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Până la data de 4 iulie curent, AIPA a recepționat 1760 de cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 326,1 milioane lei sau cu 12% în creștere comparativ cu numărul dosarelor recepționate în perioada similară a anului precedent. Totodată, valoarea investițiilor declarate de producătorii agricoli este în ascensiune cu 30%, constituind cca 1100 milioane lei. Investițiile efectuate de solicitanții de subvenții din agricultură și ramurile conexe ale acestora au generat crearea a 406 locuri noi de muncă și 495 locuri de muncă sezoniere.

Urmărind solicitările de subvenții după zonele geografice, se atestă că cele mai multe solicitări de subvenții au fost înregistrate în zona de nord a republicii, înregistrându-se 649 de dosare, cu subvenția solicitată în valoare de 112 milioane de lei, ce au atras după sine investiții în valoare de 444 milioane de lei, fiind urmată de zona de sud a republicii, incluzând Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, unde s-a recepționat 584 dosare, cu subvenția solicitată în valoare de 121,2 milioane de lei, și au atras după sine investiții în valoare de 358,9 milioane de lei, iar zona de centru, a republicii incluzând mun. Chișinău s-au înregistrat 527 dosare, cu subvenția solicitată în valoare de 92,1 milioane de lei, ce au atras după sine investiții în valoare de 296 milioane de lei.

Astfel, din totalul dosarelor depuse până la moment, AIPA a autorizat spre plată 1073 cereri, în sumă de 160 de milioane de lei ceea ce constituie 60,1%.

De menționat că, cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții din anul 2019, este acordată pentru subvenționarea tehnicii și utilajului agricol, pentru care au fost depuse 790 de cereri, în sumă de 85,2 milioane de lei.  S-a autorizat spre plată 621 dosare sau 78,6% din totalul solicitărilor pentru acest sector, în sumă de 65,5 milioane de lei ceea ce constituie 40,1% din valoarea totală a subvențiilor autorizate, fiind procurate 1275 unități de tehnică și utilaj agricol performant, dintre care 73 unități de tehnică și utilaj agricol No-till și Mini-till.

O creștere a investițiilor este înregistrată și pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive, AIPA recepționând 549 cereri de solicitare a sprijinului financiar cu suma subvenției solicitate de 81,5 milioane de lei sau 25% din valoarea totală a subvențiilor solicitate. În dezvoltarea acestui sector, producătorii agricoli au efectuat investiții de 290 de milioane de lei, pentru înființarea a 1059 ha de plantații pomicole, 123 ha plantații viticole și 11 ha de plantații de culturi bacifere (căpșun). Totodată, au fost modernizate 45 ha cu echipament antigrindină, iar 266 ha de plantații multianuale prin instalarea sistemelor de suport. În cadrul prezentei submăsuri AIPA a reușit să autorizeze spre plată 197 dosare de solicitare a sprijinului financiar, în sumă de 25,2 milioane de lei ceea ce constituie 16% din valoarea totală a subvențiilor autorizate.

Un alt domeniu primordial în care s-au solicitat subvenții este dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, unde au fost înregistrate, în perioada de referință, 143 cereri de finanțare în suma subvenției solicitate de 109 milioane de lei ceea ce constituie 33,4% din valoarea subvențiilor solicitate, până la moment autorizându-se spre plată 79 dosare sau 55,2% din totalul solicitărilor pentru acest sector, în sumă de 44,5 milioane de lei, fiind solicitat suport pentru construcția a 14 frigidere și case de ambalare noi și reutilarea cu echipamente moderne a 40 frigidere și case de ambalare, 9 utilaje și echipamente pentru procesarea produselor horticole; 72 utilaje și echipamente pentru procesarea culturilor cerealiere, floarea soarelui și oleaginoaselor; 9 utilaje pentru procesarea producției animaliere.

‹ adv ›

Amintim că, campania de depunere a cererilor de obținere a subvențiilor post-investiționale, va dura până la 31 octombrie 2019, iar cel de-al IV-lea apel de recepționare a dosarelor aferente Proiectelor start-up va dura până pe 9 iulie curent.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›