‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleHorticultori moldoveni în urma unei vizite în UE: Trebuie să investim în cercetare pentru...

Horticultori moldoveni în urma unei vizite în UE: Trebuie să investim în cercetare pentru a atinge performanțe

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii moldoveni de fructe ar putea obține rezultate similare fermierilor din Uniunea Europeană, dacă atât instituțiile publice, cât și mediul privat ar investi în domeniul de cercetare agricolă, identificând soiuri de perspectivă și tehnologii noi de producere, au concluzionat fermierii din Republica Moldova după ce au revenit dintr-o vizită de studiu în Spania și Franța.

Astfel, cei 16 producători de fructe din diferite raioane ale Moldovei au vizitat case de ambalare a fructelor, stațiuni de cercetare a companiei specializată în selecția, inovarea și brevetarea soiurilor noi de sâmburoase, solicitate pe piața mondială, plantație de cireș exploatată în condiții de seră, pepiniere etc.

Evgheni Bajereanu, agronom Compania „Vilora-VS”, a declarat după încheierea vizitei că, Republica Moldova dispune de condiții climaterice ideale pentru a înregistra rezultate înalte în producerea de fructe.

„Noi putem atinge aceste performanțe, doar dacă vom investi în sectorul de cercetare agricolă, identificând soiuri de perspectivă și tehnologii noi. Cât timp producătorii din Moldova alocă resurse doar pentru material săditor, tehnică și utilaje, fermierii europeni vor fi mereu înaintea noastră, pentru că ei investesc mult în știință”, a accentuat agricultorul.

 

Directorul întreprinderii „Milen-Agro Prim” Mihail Crestian, interesat de adoptarea tehnologiilor de  cultivare a caiselor și nectarinelor, a apreciat experiența producătorilor spanioli care dețin un sortiment de soiuri de caise total nou, care se caracterizează prin productivitate înaltă și rezistență sporită a fructelor la șocuri mecanice și vătămări.

„Este admirabil sistemul lor de irigare, unii fermieri aveau și câte două fântâni arteziene. În timp ce la noi problema cu irigarea apelor subterane încă persistă”, a concluzionat Mihail Crestian.

 

‹ adv ›

 

Eugen Bumacov, specialist Agribusiness „Moldova Fruct” a apreciat Centrul de cercetare din Balandran (Franța), care poate servi pentru Republica Moldova un model eficient de conectare a sectorului de cercetare la necesitățile sectorului privat din domeniul horticol.

‹ adv ›

Menționăm că, vizita a fost organizată în perioada 24-29 iunie, de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, pentru un grup de 16 fermieri avansați care produc fructe. Scopul vizitei a fost ca agricultorii moldoveni să preia experiența fermierilor europeni, dar și să-și aprofundeze cunoștințele în producerea caiselor, cireșelor, nectarinelor și piersicului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›