Actualitate

Cât de mult a distrus omul oceanele lumii cu poluare

Estimările anterioare au sugerat că oceanele lumii au colectat peste 90% din excesul de energie termică pe care emisiile noastre de carbon le-au păstrat pe Pământ. Dar un raport publicat în „Nature” sugerează că lucrurile sunt mai rele decât atât.

Cercetătorii au arătat că oamenii de știință ar fi putut măsura incorect cantitatea de căldură din oceane, astfel încât apele ar fi înghițit mai multă căldură decât se credea anterior.

Laure Resplandy, autorul principal al studiului, spune că noile descoperiri ale raportului arată că va fi mai dificilă evitarea inundării orașelor de coastă, uraganele violente și moartea recifelor de corali.

Cercetătorii studiului nu erau mulțumiți de informațiile despre temperaturile oceanelor și salinitatea lor pe care oamenii le-au folosit întotdeauna. Ei cred că estimările folosesc un set de date imperfecte și multe nu acoperă perioada de după 2007.

Astfel, ei au analizat nivelurile de oxigen și dioxid de carbon ale oceanelor din trei puncte diferite: vârful Tasmaniei de la Cape Grim, La Jolla, California și Alert, Canada. De asemenea, au urmărit date din 1991 până în 2016.

Rezultatele au arătat că apele oceanice sunt mai calde și mai puțin oxigenate decât se credea anterior – cu 60% mai mari decât estimările utilizate în raportul recent al Comitetului interguvernamental cu privire la schimbările climatice (IPCC).

„Datele noastre arată că oceanele s-au încălzit cu 6,5 grade Celsius în fiecare deceniu după 1991, comparativ cu cele 4 grade Celsius prezentate în raportul IPCC”, a declarat Laure Resplandy.

Motivul pentru care oceanele au absorbit atât de multă energie termică este simplu: apa poate trage mai multă căldură decât aerul (de aceea înotatul în mare se simte mai rece decât aceeași temperatură din aer – apa absoarbe căldura din corpul nostru mult mai repede decât o face aerul).

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *