Votat în a doua lectură: Funcțiile de secretari de stat vor avea statut de funcții de demnitate publică

Statutul funcțiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat și de șef al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat a fost schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative are drept scop deblocarea activității ministerelor din cadrul Guvernului Republicii Moldova. Urmare a restructurării realizate de către Guvernul Filip în 2017, în ministere au fost create funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat; formal, acestea sunt funcții publice, iar titularii sunt funcționari publici; în realitate însă, marea majoritate a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat sunt exponenți ai Partidului Democrat, oameni afiliați regimului Plahotniuc.

Așa numitele concursuri pe care le-a organizat vechiul executiv pentru funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat au fost, în cea mai mare parte, mimate, în sensul în care, urmare acestora, în funcțiile respective au fost numiți persoanele loiale Partidului Democrat. Implementarea Programului de activitate a Guvernului Maia Sandu investit la 8 iunie a.c. de către secretarii generali de stat și secretari de stat este a priori imposibilă, existând riscul ca activitatea ministerelor să fie blocată blocată, iar implementarea măsurilor Programului de guvernare sabotată”, se explică în nota informativă a proiectului de lege.

Astfel, funcția de secretar de stat va deveni o funcție de demnitate publică și urmează să fie abilitată cu prerogativa de asistență a ministrului în activitatea de conducere a ministerului în procesul de realizare a programului de guvernare. Acesta va fi numit în funcție și demis de către Guvern, la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor de stat în cadrul ministerului va fi stabilit în dependență de domeniile de activitate ale Guvernului, date în competența ministerului. Secretarul de stat va activa în subordinea nemijlocită a ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru.

Totodată, funcția de secretar general de stat va deveni secretar general al ministerului, cu statut de funcționar public de conducere de nivel superior, numit în funcție pe criterii de profesionalism, în conformitate cu Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

În lectura a II-a, proiectul a fost votat de 59 de deputații din cei prezenți la ședință. Noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că în „caravana electorală” lansată de către democrați în ianuarie 2019, printre cei care au făcut agitație în favoarea candidaților Partidului Democrat au ajuns și secretarii de stat ai ministerelor.


Pub