Consiliul Suprem de Securitate va putea obține informații cu secret de stat, comercial sau bancar de la autoritățile publice centrale

Deputații au votat în lectura a doua Legea pentru completarea Legii securităţii statului. Autoritățile publice centrale vor fi obligate să prezinte Consiliului Suprem de Securitate informaţiile şi datele ce ţin de domeniul securităţii naţionale, apărării şi ordinii publice, inclusiv a celor care constituie secret de stat, comercial sau bancar.

Foto: presedinte.md

De asemenea, proiectul reiterează răspunderea juridică pentru refuzul de a furniza datele solicitate de Consiliul Suprem de Securitate, precum şi responsabilitatea membrilor CSS de implementarea deciziilor acestuia.

Un alt element al proiectului legislativ este abrogarea aliniatului 6 al articolului 12 al Legii securităţii statului prin care se introduceau o serie de condiţii suplimentare pentru ocuparea funcţiei de Secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Proiectul se motivează prin faptul că „Preşedintele Republicii Moldova constată o criză instituţională cu privire la coordonarea eforturilor de asigurare a securităţii naţionale şi un blocaj legislativ în cadrul funcţionării Consiliului Suprem de Securitate (CSS)”.

Autorii proiectului, Vasile Bolea, Grigore Novac, Oleg Savva, Vladimir Țurcan, Fiodor Gaguz și Victor Gaiciuc, mai scriu că „Banca Naţională a Moldovei şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor refuză să prezinte informaţiile solicitate de către Consiliu, facînd trimitere la respectarea secretului comercial şi bancar. Această situaţie persistă în pofida faptului că membrii Consiliului reprezintă principalele autorităţi publice centrale şi au acces la informaţii cu grad de secretizare”.


Pub