Zagorodnâi, revocat de Parlament
Politic 5 iulie 2019, 20:55 | 2225

Fostul deputat PD Anatolie Zagorodnai a fost revocat din functia de consilier pentru solutionarea contestatiilor si, respectiv, director general al Agentiei Nationale pentru Solutionarea Contestatiilor. Autorul initiativei, deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba spune ca numirea lui Zagorodnai s-a facut cu incalcarea legii. Proiectul de demitere a fost aprobat de Parlament cu o majoritate de voturi. ”Este un atac la adresa institutiei”, a reactionat functionarul demis.

Autorul proiectului de demitere a directorului ANSC, Dumitru Alaiba, spune că la concursul de suplinire a funcţiei, organizat de Comisia economie, buget şi finanţe, la finele anului 2018, s-au admis multiple abateri.

Într-o postare pe Facebook, Anatolie Zagorodnâi a scris că acest demers de demitere este un atac la adresa instituției, pe care o conduce. Cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din februarie, fostul deputat PD Anatolie Zagorodnâi s-a ales cu funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, fiind votat de majoritatea parlamentară controlată de PD. Zagorodnâi a făcut parte din grupul celor 14 deputați comuniști, care în decembrie 2015 a anunțat că părăsește fracțiunea PCRM. În 2016, transfugii au votat pentru învestirea Guvernului Filip, iar în 2017 au aderat la Partidul Democrat. Zagorodnâi a fost vizat zilele trecute într-o investigaţie publicată de portalul anticorupţie.md. Cu doar două zile înainte de demisia Guvernului Filip, fostul ministru al Sănătății Silvia Radu a făcut cadou o licitație de aproape 27 de milioane de lei unei firme, angajații căreia sunt în lista de sponsori ai Partidului Democrat, scrie anticorupţie.md. Cu implicarea lui Anatolie Zagorodnâi şi a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Silvia Radu a desemnat câștigătoare a licitației pentru livrarea cutiilor destinate nou-născuților compania Rapid Link, în pofida faptului că o altă firmă a propus o ofertă mai avantajoasă - cu 165 de mii de lei. Noua conducere a Ministerului Sănătăţii nu a semnat contractul și banii nu au fost transferați. Zagorodnâi a fost şi preşedintele comisiei parlamentare pentru investigarea vânătorii din Pădurea Domnească, soldată cu moartea omului de afaceri, Sorin Paciu. Zagorodnâi fusese acuzat la acea vreme de zădărnicirea activităţii comisiei. În anul 2016, el a ajuns din nou în atenţia opiniei publice. Fiica lui a publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii și filmulețe, în care şi-a arătat piesele vestimentare și vacanțele petrecute în Thailanda, Monaco și Dubai. În mai multe imagini, tânăra apare alături de părinți, mulțumindu-le pentru ceea ce îi oferă. 

Opinia ta contează. Comentează!