/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Oamenii din sate continuă să trateze păduchii și râia cu metode tradiționale

missing
05 iulie 2019, ora 21:49

Aveți grijă cu ce tratați păduchii și râia – o spun doctorii care se plâng că pacienții se adresează mult prea târziu după ajutor atunci când boala se agravează. Specialiștii insistă că metodele din popor nu sunt eficiente și, în unele cazuri, pot fi chiar fatale. Este și cazul unei minore din Orhei, care suferea de păduchi și a murit după ce a fost unsă cu o soluție nepotrivită. De partea cealaltă, oamenii spun că nu apelează la medici, deoarece tratamentul pe care îl prescriu e scump. În acest context, conform unui ordin al ministrului Sănătății, în toate policlinicile din țară vor apărea preparate gratuite contra scabiei și pediculozei.

Medicul de familie din satul Sărata Galbenă, raionul Hîncești, povestește că în trecut, medicamentele pentru diverse boli de piele erau procurate din banii spitalului local și repartizate gratuit în școli și grădinițe, mai ales când era vorba despre un focar de infecție. De câțiva ani, însă, acest lucru nu se mai practică, iar femeia spune că tot mai des vede pacienți care încearcă să se trateze cu diverse ierburi și în final, se aleg cu arsuri sau alergii.

SVETLANA TODOROV, MEDIC DE FAMILIE ÎN SATUL SĂRATA GALBENĂ: „Văd dacă nu se pot trata printr-o metodă, a doua, a treia și vin la medic. Dacă cazul este avansat, se vede dintr-o dată. Întotdeauna, se străduie singuri să se trateze, iar vizita la medic o lasă pe ultimul moment”.

Din spusele ei, cel mai mult suferă familii social-vulnerabile care nu-și permit să dea bani pentru a se trata de aceste afecțiuni.

SVETLANA TODOROV, MEDIC DE FAMILIE ÎN SATUL SĂRATA GALBENĂ: „Pacienții suferă deoarece nu știu cum să se trateze. Trebuie să meargă undeva în raion la specialiști, să procure medicamente, care, la fel, costă bani și cel mai mult suferă păturile social-vulnerabile.

Puțin mai la nord, în Brătianovca, – aceeași situație. Medicul satului spune că oamenii, deși se adresează la oficiul de sănătate din localitate, nu procură medicamentele prescrise, deoarece sunt prea scumpe pentru ei”.

ANA PASAT, MEDICUL SATULUI BRĂTIANOVCA: „Nu toți au posibilitatea de a le procura. Nu sunt într-atât de scumpe, dar nu toți își permit. Oamenii știu că folosesc pelin pentru pediculoză. Așa, din popor”.

De la sătenii cu care am discutat am aflat că preferă să scape de păduchi sau scabie cu plante sau preparate pe care le fac acasă.

Acum o săptămână, Ministerul Sănătății, în comun cu cel al Educației și CNAS, a dispus ca toate instituțiile medico-sanitare primare să fie asigurate cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, care vor fi distribuite gratuit populației.

ALA NEMERENCO, MINISTRA SĂNĂTĂȚII, MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: „Aceste medicamente nu sunt scumpe, era vorba doar că nimeni nu s-a gândit că lumea are nevoie de ele. Pe parcursul acestei săptămâni eu cred că multe instituții deja sunt asigurate. În colectivele organizate de vară să fie organizate examene”.

Conform datelor Ministerului Sănătății, din anul 2012 și până în prezent au suferit de tratarea cu substanțe chimice necorespunzătoare peste 27 000 de persoane, fiecare al treilea fiind un copil. Peste 850 de persoane au decedat în urma intoxicațiilor. Cel mai recent caz a avut loc pe 18 iunie, când o fetiță de 11 ani din raionul Orhei a murit, iar verișoara ei a ajuns în stare gravă la spital, după ce mătușa le-a uns cu un pesticid pentru a le trata de pediculoză.

Reporteră: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram