Licitația pentru procurarea insulinei, în vizorul CNA. O persoană a fost pusă sub acuzație

Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar pentru a investiga modul în care s-a desfășurat achiziția pentru procurarea insulinei. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații precum că licitația de la sfârșitul anului trecut, organizată pentru achiziționarea insulinei, ar fi fost desfășurată cu încălcări, iar biosimilarul Strim, cumpărat de autorități, ar fi de calitate dubioasă.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Ziarului de Gardă, în cadrul investigațiilor au fost audiate mai multe persoane, inclusiv din sistemul de sănătate și specialiști în domeniu.

Totodată, în acest dosar o persoană a fost deja sub învinuire. Este vorba de Ivan Antoci, directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, care este învinuit de organizarea în mod dubios a licitației și achiziția unui preparat de calitate dubioasă.

Acum câteva zile, secretarul de stat Boris Gîlca a declarat că din cauza licitații trucate, locuitorii Republicii Moldova care suferă de diabet zaharat primesc un preparat care le face numai rău, în loc să le aline durerea.

Licitația a fost câștigată de o companie care venea cu un preparat produs în Ucraina, biosimilarul insulinei. Firma respectivă a fost contractată de autorităţile de la Chișinău ca să livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet.

Boris Gâlca spune că, după mai multe amânări, a semnat ordinul de introducere în tratamentul celor care suferă de diabet zaharat a noului preparat.

La rândul lor, medicii de familie din republică au fost obligați să distribuie acest preparat, care a avut însă consecințe negative asupra sănătății pacienților.

Mai mulți bolnavi au refuzat însă preparatul și continuă să o facă, susține Boris Gâlca.

Au fost cumpărate și alte preparate, însă în cantități mai mici și insuficiente pentru toți pacienții, mai afirmă secretarul general de stat. Această licitaţie a fost pusă la cale de câteva persoane, iar un rol aparte l-a avut fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu, adaugă Boris Gâlca.


Pub