Olga Bondarciuc, notara care a prestat servicii pentru Plahotniuc - printre numele noi ce figurează în raportul Kroll 2

Printre numele noi care figurează în raportul Kroll 2 este notara Olga Bondarciuc, cea care a prestat, în ultimii ani, servicii pentru ex-liderul PD, Vlad Plahotniuc. Cel puțin, despre aceasta a anunțat astăzi președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing de presă.

Foto: FB

Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Ca de exemplu, în anul 2018 Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, scrie anticoruptie.md

Potrivit jurnal.md, Notara Olga Bondarciuc a legalizat mai multe documente pentru cetățenii din Israel, necesare înregistrării companiei „Air Jet Company”. În ultimii ani, numele ei figurează în mai multe tranzacții legalizate cu implicarea oamenilor și din anturajul lui Șor.

Menționăm că astăzi astăzi va fi publicat raportul Kroll 2. Anunțul a fost făcut de Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing de presă. Însă potrivit președintelui Comisiei de anchetă, raportul nu conține cea mai importantă anexă - lista finală a beneficiarilor.

„Acea listă se află la Procuratura Generală. În foarte scurt timp cred că vom face rost de ea”, a spus Slusari.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.

La data de 2 iulie, Alexandru Slusari anunțat că reprezentanții Comisiei parlamentate de anchetă privind frauda bancară au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care s-ar afla în posesia Procuraturii.

Ieri Eduard Harunjen a spus că Raportul Kroll 2 este acum la Procuratura Anticorupție,el a fost recepționat de ex-procurorul Anticorupție Viorel Morari, de la guvernatorul BNM. Acest raport conține o clauză foarte importantă despre care a fost informată conducerea statului, prin remiterea de copii ale acestei clauze.

De menționat că raportul Kroll-2 nu se mai află la BNM, iar acum 2 ani a fost publicată doar o sinteză în 57 de pagini, unde se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub