Eugen Tomac ar putea prelua președinția Comisiei Parlamentului European pentru Parteneriatul Estic

Eugen Tomac ar putea prelua președinția Comisiei Parlamentului European pentru Parteneriatul Estic, cel puțin asta au declarat unele surse pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Funcția ar fi importantă pentru România, în condițiile în care această comisie promovează relațiile cu țările de la estul României, unde miza pentru București este păstrarea în linia pro-europeană a Republicii Moldova și sprijinirea Guvernului Maiei Sandu. Tomac face parte din partidul care a declarat că, la Bruxelles, va promova unirea dintre România și Moldova scrie Europa Liberă.

Negocierile continuă și în zilele următoare, existând posibilitatea ca și celelalte grupuri politice, mai cu seamă Renew Europe, condusă de Dacian Cioloș, să ocupe funcții-cheie în comisiile Parlamentului European. Alianța USR-PLUS este a treia ca mărime din cadrul acestui grup, format din joncțiunea foștilor liberal-democrați (ALDE) și En Marche, partidul lui Emmanuel Macron. De asemenea, și PSD ar putea obține funcții, cu tot deficitul de imagine pe care îl are în rândul socialiștilor europeni. PSD este al patrulea partid, ca număr de mandate, în cadrul grupului socialist, după Spania, Italia și Germania, și are cea mai mare delegație socialistă din Europa de Est.

UNIMEDIA amintește că în perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. Odată cu învestirea guvernului Emil Boc a fost numit în funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe. După înființarea Departamentului pentru Româniide Pretutindeni - DRP, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, la data de 29 decembrie 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Boc și Ungureanu. După căderea guvernului Ungureanu, Eugen Tomac a demisionat din funcția de secretar de stat la 11 mai 2012. Printre cele mai importante realizări la DRP au fost simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut. La data de 18 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcția de consilier de stat la Departamentul Relații Internaționale și Politici Europene din cadrul Administrației Prezidențiale.


Pub