Primăria Chișinău, fără conducere // Ruslan Codreanu și Nistor Grozavu au fost demiși

Anticoruptie.md
04/07/2019

Primăria municipiului Chișinău a rămas fără conducere. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, și viceprimarul Nistor Grozavu au fost demiși joi din funcții, cu votul a 36 de consilieri municipali. Propunerea a venit de la liberalul Ion Cebanu, care a invocat abuzurile comise de Codreanu și Grozavu, numirile ilegale în funcții, gestiune proastă și construcții ilegale. Consiliul Municipal nu a decis deocamdată cine va asigura interimatul funcțiilor respective până la alegerile locale generale din octombrie curent.

De partea cealaltă, președintele fracțiunii PSRM, Dinari Cojocaru, susţine că Ruslan Codreanu a eliberat din funcții mai mulți directori ale întreprinderilor municipale, iar în locul acestora au fost numite persoane pe criterii politice.

La mijlocul lunii iunie, Consiliul Municipal Chișinău a acordat vot de neîncredere pentru primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, și viceprimarul, Nistor Grozavu. O Declarație în acest sens a fost semnată de către majoritatea consilierilor convocați într-o ședință specială. Aleșii locali i-au acuzat pe Codreanu și Grozavu de uzurparea puterii locale și complicitate cu PDM în uzurparea puterii de stat.

Ruslan Codreanu a declarat că nu se va conforma deciziei CMC de a demisiona. „Nu mă țin de scaunul de primar general care este liber şi pe care nu l-am folosit într-un an și ceva, pentru că am fost în teren lângă cetățeni, însă nu voi răspunde nici provocărilor unora de a crea și mai mare haos în oraș. Până la alegerile locale îmi voi duce la capăt proiectele inițiate”, a scris Codreanu pe pagina sa oficială de Facebook.

Amintim că Ruslan Codreanu,  reprezentant al Partidului Popular European din Moldova, formațiune loială PDM, a semnat la 10 iulie 2018 în calitate de viceprimar, o dispoziție prin care s-a numit singur  primar interimar.

Nistor Grozavu a fost reţinut în aprilie 2017 în dosarul ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. 

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în iulie 2015, Direcţia transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun. Chişinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în Capitală. Datele anchetei arată că cerințele obligatorii au fost însă majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum şase milioane de tranzacţii de parcare în ultimii trei ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de cinci oraşe în ultimii doi ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După ce viceprimarul mun. Chişinău a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, sunt negociate clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul este transmis spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Anticoruptie.md
04/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii