image
Sursa foto: gov.md

Maia Sandu, la Bruxelles: Vom dărâma sistemul corupt care a transformat RM într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandiști

Posibilitățile de consolidare a dialogului la nivel înalt dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, lansat la Chişinău cu câteva săptămâni în urmă, au fost discutate astăzi de prim-ministrul Maia Sandu, aflată în vizită oficială la Bruxelles, și Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Prim-ministrul Maia Sandu a informat oficialul UE despre ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament pentru avansarea agendei de reforme.

Maia Sandu a subliniat faptul că actuala guvernare are drept scop reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în propriul stat, aceste lucruri fiind posibile prin: investigarea abuzurilor și neregulilor guvernării trecute, crearea unei justiții care funcționează în baza integrității și încrederii publice, promovarea unor profesioniști în funcții-cheie, precum și îndeplinirea condițiilor din Acordul de Asociere cu UE.

„În primul rând, vom investiga foarte serios abuzurile și neregulile guvernării trecute, în corespundere cu prevederile legale și Constituția. Cei responsabili de furtul unui miliard din banii publici, vinovați de scheme masive de corupție și spălare de bani vor trebui să răspundă în fața legii. Vom dărâma sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandiști, dar dușmănoasă cu propriii cetățeni. În al doilea rând, subliniez că nu suntem ghidați de dorința de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcțiile-cheie din sistemul executiv și cel judecătoresc să vină profesioniști onești. Vrem ca procuratura să investigheze și să nu tolereze crimele. Vrem o justiție care funcționează în baza integrității și încrederii publice și care va deschide calea pentru investiții”, a menționat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiectele ce țin de cooperarea pe programe de asistenţă cu UE, precum şi posibilităţile de aprofundare a cooperării bilaterale prin prisma platformei Parteneriatului Estic, care celebrează anul acesta 10 ani de la înfiinţare.

,,Guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Vom reuși doar cu sprijinul vostru esențial. Într-o zi, Moldova va fi gata pentru Europa. Într-o zi, vom bate cu încredere la ușa UE pentru a ne recâștiga locul cuvenit în familia europeană a națiunilor”, a menționat prim-ministrul Maia Sandu.

La rândul său, Comisarul Hahn a salutat acţiunile întreprinse de către Guvern în avansarea reformelor. Oficialul a menţionat că Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită evoluţiilor din Republica Moldova și că își dorește ancorarea țării noastre pe calea ireversibilă a reformelor.

„Este momentul ca acum Moldova să privească spre viitor. Mă bucur să constat că accentul se pune pe depolitizarea și consolidarea independenței instituțiilor de stat, în special a justiției, și combaterea corupției care este adânc înrădăcinată în instituții”, a menționat Johannes Hann.

Totodată, Johannes Hann a subliniat faptul că vor fi identificate măsuri concrete de sprijin pentru Republica Moldova, având la bază angajamentul ferm de a implementa prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: