Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.07.2019

Ambasadorul Pascal Le Deunff: „Întreprinderile franceze care activează în Moldova contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă

Ambasadorul Pascal Le Deunff: „Întreprinderile franceze care activează în Moldova contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întâlnire bilaterală cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff. Subiectul discuției a vizat cooperarea comercial-economică între cele două state, problemele cu care se confruntă investitorii francezi pe teritoriul Republicii Moldova, dar și agenda de reforme care urmează a fi implementată de noul Executiv de la Chișinău.

În cadrul discuției, Vadim Brînzan a vorbit despre prioritățile sale în funcția de ministru, printre care demonopolizare diferitor ramuri ale economiei naționale, deconspirarea tranzacțiilor dubioase, deetatizarea proprietății publice și în mod prioritar – dezvoltarea economiei naționale.

Potrivit ministrului, reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător rămâne printre principalele reforme structurale, care urmează a fi continuată: „Ministerul Economiei și Infrastructurii trebuie să promoveze aplicarea politicilor de reglementare a mediului economic cu asigurarea unui sistem echitabil, concurențial şi nediscriminatoriu față de toate părțile implicate, promovând principiile economiei libere de piață, garantând un mediu de afaceri viabil și competitiv”.

La rândul său,Ambasadorul Pascal Le Deunff a menționat că: „Întreprinderile franceze care activează în Moldova contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă. Un exemplu în acest sens este grupul bancar „Mobiasbanca – Groupe Société Générale”, operatorul de telefonie mobilă „Orange” şi grupul „Lafarge” Moldova, care a achiziționat uzina de ciment din Rezina, cu o investiție de peste 60 milioane de euro”.

De asemenea, părțile au discutat despre posibilitatea modernizării infrastructurii feroviare prin intermediul fondurile franceze de finanțare, care prevede reabilitarea unor porțiuni de cale ferată de pe tronsonul Chișinău-Ungheni.

În Republica Moldova activează 242 întreprinderi cu capital francez, investițiile în capitalul social însumând 151,898 milioane lei. După numărul întreprinderilor cu capital francez în Republica Moldova, Franța se situează pe locul 10 printre principalii investitori, iar după valoarea capitalului investit aceasta se clasează pe locul 16, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus