(video) Harunjen, despre raportul Kroll 2: „BNM a inițiat o procedură de revizuire a clauzelor împreună cu reprezentanții Kroll, acum așteptăm poziția oficială a Kroll”

Procurorul general Eduard Harunjen spune că urmează să fie făcut public un raport al Procuraturii privind acțiunile pe care le-a întreprins în dosarul fraudei bancare. Cât despre raportul Kroll 2, dânsul spune că sunt revizuite mai multe clauze de către BNM și compania Kroll, iar ulterior va putea fi prezentat Comisiei parlamentare de anchetă.

„Primul pas pe care îl vom face acum e că vom face public un raport de activitate pe domeniul ce ține de frauda bancară. Acum se lucrează la el. Acest raport va conține toți pașii care s-au făcut în ultimii ani în legătură cu investigarea fraudei bancare.

Raportul Kroll 2 este acum la Procuratura Anticorupție, el a fost recepționat de ex-procurorul Anticorupție Viorel Morari, de la guvernatorul BNM. Acest raport conține o clauză foarte importantă despre care a fost informată conducerea statului, prin remiterea de copii ale acestei clauze.

La inițiativa procurorilor, BNM a inițiat o procedură de revizuire a clauzelor cu entitatea Kroll, acum așteptăm poziția oficială a Kroll, după care acest raport va fi posibil de oferit în gestiunea Consiliului Superior de Securitate și Comisiei parlamentare care l-a solicitat”, a declarat Harunjen.

Alexandru Slusari anunțat ieri că reprezentanții Comisiei parlamentate de anchetă privind frauda bancară au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care s-ar afla în posesia Procuraturii.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar.

De menționat că raportul Kroll-2 nu se mai află la BNM, iar acum 2 ani a fost publicată doar o sinteză în 57 de pagini, unde se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful de atunci al instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub