(video) Demisia fostului democrat Anatol Zagarodnîi a stârnit polemici între Alaiba și Cebotari privind modul de revocare

Parlamentul urmează să examineze numirea fostului deputat democrat, Anatolie Zagarodnîi, în funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest proiect de hotărâre a fost analizat astăzi în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe.

Deputatul Dumitru Alaiba spune că această hotărâre de numire a fost făcută de democrați rapid și netransparent. Alaiba a mai precizat că unele condiții, prevăzute în hotărârea 27 privind Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, nu au fost respectate. Acesta a dat citire punctul 14, care prevede ca, candidatul trebuie să aibă o vechime de cel puțin 10 ani în domeniul juridic, precum și experiență de 3 ani în domeniul achizițiilor publice.

„Din CV-ul pe care l-a depus nu întrunește aceste condiții, or funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu nu este suficientă dovadă și nici în procesul verbal și nici în stenogramă în care scrie că nu s-a discutat acest lucru”, a precizat Alaiba.

„Următoarea este punctul f „Nu este membru al unui Partid Politic”. Domnul Zagarodnîi era membrul al unei fracțiuni parlamentare a unui partid politic. Aceste sunt două prevederi care nu au fost respectate. În afară de asta sunt conflicte de interese. Sunt unele încălcări cu privire la transparență care sunt condamnabile nu ilegale. De aceea se propune revocarea domnului Zagarodnîi din această funcție”, a conchis Dumitru Alaiba.

În acest caz a intervenit deputatul PD, Vladimir Cebotari, care a avut mai multe întrebări, care au creat polemici. Acesta a încercat să facă o comparație între Zagarodnîi și Octavian Țîcu, care, cel din urmă, chiar dacă face parte dintr-o formațiune parlamentară, dar nu face parte dintr-un partid politic.

„Atunci de ce Zagarodnîi dacă a fost membru al unei fracțiuni politice este catalogat deodată ca membrul al unei partid politic?”, a întrebat Cebotari.

În replică, Alaiba a declarat că „Octavian Țîcu nu este membru al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor”.

Cebotari: „Faptul că dumnealui (n.r. Anatol Zagarodnîi) era membru al unei formațiuni parlamentare nu înseamnă că era și membru de partid, de aceea cred că a căzut acest argument. Mai mult, în articolul 75 privind Achizițiile Publice se spune că „propunerea de încetare a directorului general se propune parlamentului de 3 consilieri. Noi avem o astfel de propunere, că nu am văzut-o?”.

Alaiba: „De asemenea, în hotărârea privind activitatea instituției se spune că demiterea unui consilier se face la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe. Domnul Zagarodnîi este și consilier”.

Alaiba a fost contrazis de Cebotari, care spune că funcția de director și director adjunct sunt funcții de demnitate publică: „De aceea vreau să vă întreb, este solicitare din partea a 3 consilieri?”.

Deputatul din partea Blocului ACUM a spus că nu este o astfel de cerere, însă numirea lui a fost făcută cu încălcări ceea ce ține de experiențe în domenii necesare: „Procedura a fost făcută la numire, noi trebuie să clarificăm această greșeală”.

Deputatul democrat a făcut propunerea că dacă Comisia are întrebări și neclarificări, trebuie să facă solicitări lui Anatol Zagarodnîi.

În concluzie, Alaiba a spus că urmează să solicite clarificări de la Zagarodnîi, iar ulterior, Parlamentul va decide revocarea acestuia.


Pub