/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Planul lui Sturza despre cum poate fi recuperat miliardul. Juriști de top internațional spun că este posibil

missing
03 iulie 2019, ora 18:25

Fostul prim-ministru Ion Sturza crede că miliardul furat din sistemul bancar al R. Moldova poate fi recuperat, dacă actuala guvernare ar iniția procese de judecată internaționale și ar cere aplicarea unor amenzi și compensații de la băncile din străinătate care au acceptat banii în conturi, dar și de la companiile imobiliare și dealerii auto care au vândut bunuri beneficiarilor furtului miliardului.

Sturza afirmă că a analizat acest „algoritm” cu juriști de top internațional și s-a ajuns la concluzia că este „perfect fezabil”.

„Îi cred pe procurori! Încercarea de a „ajunge” la bani prin comisii rogatorii în statele în care au fost „parcați” acești bani nu are mari șanse. Banii sunt fluizi – azi aici, mâine dincolo. Deja transferați în bunuri, avioane, vile… În cazul în care sunt dovezi certe, recuperarea se face prin decizii de judecată în țările respective, dar e o cale extrem de lungă și costisitoare.
Infractorii au timp și mulți bani să se „apere” în jurisdicțiile străine. Guvernul Republicii Moldova, nu”, a scris Ion Sturza pe facebook.

Fostul premier recomandă autorităților să intenteze procese penale internaționale împotriva:

– băncilor corespondente și finale unde au fost „spălați” banii – de la „Deutsche Bank” până la „Danske Bank”.

– băncilor centrale care reglementează, supervizează aceste bănci, pentru că au eșuat în funcția de supraveghere

– țărilor în care se află aceste bănci, dar și unde au fost utilizați acești bani Elveția, Germania, Estonia, UK, Lituania, Cipru, Emiratele Arabe, Rusia, Ucraina, România etc, pentru că a fost permisă legalizarea banilor de proveniență ilegală- companiilor imobiliare și de vânzări auto, unităților comerciale care se ocupă cu vânzarea bijuteriilor, obiectelor de lux unde plățile au fost achitate cu acești bani.

– companiilor de audit care au auditat băncile din care s-au furat banii. Au dat avize pozitive contrar stării de fapt.

Dar și în R. Moldova Ion Sturza recomandă să fie cerute pedepse pentru reprezentanții Băncii Naționale, pentru eșecul în reglementarea și supravegherea băncilor, pentru angajații Guvernului, pentru managementul defectuos al fazei post-criză, dar și pentru angajații Ministerului Finanțelor, Fiscului, Agenției pentru Contracararea Spălării Banilor, pentru neglijență, trafic de influență și corupție, pentru beneficiarii și intermediarii de credite dubioase și compromise.

„Tuturor trebuie aplicate amenzi și cerute compensații. Este o practică normală internațională. SUA o utilizează foarte frecvent. Astfel am putea recupera banii furați, bazându-ne pe dreptul internațional și național prin proceduri simple și relativ ieftine. Așadar, stimați guvernanti, primiti provocarea?”, a întrebat retoric fostul premier Ion Sturza.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram