‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSezonul recoltării zmeurei pe sfârșite. Producătorii se așteptau la rezultate mai bune

Sezonul recoltării zmeurei pe sfârșite. Producătorii se așteptau la rezultate mai bune

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Precipitațiile atmosferice și temperaturile au fost favorabile pentru cultura zmeurului în acest an, cu toate acestea, potrivit producătorilor, campania de recoltare este pe sfârșite. Totodată, perioada de recoltare a fost cu circa 10 zile mai scurtă, comparativ cu anul trecut.

„Am început recoltarea pe data de 15 iunie, deci, credeam că o să dureze sezonul circa o lună, însă deja a rămas foarte puțină zmeură în câmp. Au fost ploi și soare suficient, așteptam că și roada va fi pe măsură. Cred că, va mai fi zmeură încă circa 5 zile, maxim o săptămână. Până acum am recoltat circa 2 tone, deoarece o bună parte din plantație este încă tânără și abia a intrat pe rod. Acum comercializăm cu 15 lei/kg, însă producătorii mici, dependenți de intermediari, susțin că au vândut și cu 10 lei. Avem un hectar și vindem pe piața locală, deoarece nu are rost să lucrăm cu intermediarii. Consumatorii noștri preferă soiuri cu fructele mășcate, frumoase, deci, am optat pentru acestea. Acest sezon a fost bun, însă am avut așteptări mai mari. Am vorbit cu alți producători, unii deja nu mai au ce recolta, deci, nu este unul dintre cei mai buni ani”, a menționat Alexandru Rusnac, producător de zmeură din Știubeieni, Rîșcani.

Și în raionul Dondușeni campania de recoltare este pe sfârșite.

„O să mai recoltăm zmeura maxim de două ori. În acest an, sezonul a durat o perioadă mai scurtă, straniu, deoarece condițiile au fost bune. Avem circa 25 de ari și prețul de comercializare a unui kilogram este de circa 18-20 de lei, însă în fiecare zi diferă. Este o problemă cu prețurile stabilite de intermediari, dar, având cantități mici, suntem nevoiți să apelăm la ei”, a spus Mihai Suru, producător de zmeură din Horodiște, Dondușeni.

Amintim că, în acest an, în majoritatea țărilor din regiune recolta de zmeură a fost slabă, o bună parte din producție fiind afectată de condițiile climaterice.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›