PA, CNA şi ARBI au prezentat delegaţiei FMI un raport detaliat privind investigarea fraudei bancare

Procuratura Anticorupţie (PA), Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) au prezentat astăzi delegaţiei Fondului Monetar Internaţional o informaţie detaliată privind investigarea delapidării frauduloase a banilor din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova. Şedinţa a avut loc, astăzi, la sediul CNA şi a avut ca scop „informarea partenerilor de dezvoltare despre volumul de lucru, desfăşurat de instituţiile de drept din ţară, în vederea deferirii justiţiei făpturitorilor fraudei şi recuperării banilor sustraşi”, se arată într-un comunicat de presă.

Foto: CNA

„În cadrul discuţiilor, experţii FMI au fost informaţi despre pârghiile şi instrumentele disponibile ale instituţiilor care au efectuat investigaţiile, dificultăţile întâmpinate în documentarea faptelor, dar şi posibilele soluţii pentru depăşirea unor blocaje de procedură, precum şi urgentarea recuperării bunurilor infracţionale.

Delegaţia FMI a dat asigurări că implementarea urgentă a soluţiilor, propuse de către PA, CNA şi ARBI, vor fi prioritare în discuţia cu autorităţile din Republica Moldova. De asemenea, oficialii au declarat că propunerile vor fi incluse în Memorandumul care va sta la baza debranşării asistenţei financiare externe pentru Republica Moldova.

Precizmăm că Procuratura Generală a prezentat conducerii ţării un raport detaliat privind investigaţiile desfăşurate de către organele de anchetă referitoare la frauda din sistemul financiar-bancar. Ancheta în aceste dosare a fost calificată drept una extrem de complicată, complexă şi fără precedent în practica instituţiilor de drept din Republica Moldova”

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.

De menționat că raportul Kroll-2 nu se mai află la BNM, iar acum 2 ani a fost publicată doar o sinteză în 57 de pagini, unde se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub